Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen varnar för ökat våld i hemmet

Flera av oss behöver på grund av de omständigheter som råder tillbringa mer tid i hemmet. En plats där vi alla ska känna oss trygga men för många kan det vara tvärtom.

Bilden är från en tidigare fotoutställning på temat våld i hemmet mot kvinnor.

Bilden är från en tidigare fotoutställning på temat våld i hemmet mot kvinnor.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Brott & Straff2020-03-20 19:00

Det skriver polisen i sociala medier. Samtidigt ber de om hjälp att stoppa våld och övergrepp i nära relationer.

En nära relation kan innebära att parterna är eller har varit gift, sambo eller särbo eller har gemensamma barn. Begreppet omfattar även barn, föräldrar och syskon till gärningspersonen. 

Brotten kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara brott där man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos någon utan lov.

Kontakta polisen om du hör ljud, bråk eller skrik som gör dig orolig eller om du själv är utsatt, har frågor eller upplever att du behöver skydd. Ring 114 14 eller besök en polisstation. Är situationen akut ring 112

För polisen är det ingen tvekan, brott i nära relationer ska polisanmälas.

– Ändå är det många som utsätts som drar sig för att göra en polisanmälan. Kanske finns det känslor kvar för partnern, eller så är man rädd för att bli bestraffad senare, skriver polisen.

Även gemensamma barn kan vara en orsak till att man inte anmäler brott, enligt polisen. Det kan också bero på att händelsen känns för privat eller personlig, eller att man känner skuld, skam och anklagar sig själv.

– Det kan även vara så att man inte tror att brotten är tillräckligt allvarliga för att anmäla eller att polisen tar en på allvar. För den som utsätts för hedersrelaterade brott kan det kännas svårt att ensam gå emot släktens värderingar, skriver polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!