Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polis och skola också kritiska till HVB-hemmet

Redan 2019 gjordes en anmälan om droger, skolk och ungdomar utan skor - utan att något hände.

Kristin Salokannel är gruppchef i lokalpolisområde Norrköping, och vill inte kommentera det enskilda HVB-hemmet eftersom det pågår en utredning.

Kristin Salokannel är gruppchef i lokalpolisområde Norrköping, och vill inte kommentera det enskilda HVB-hemmet eftersom det pågår en utredning.

Foto: Thomas Möller

Brott & Straff2020-12-16 06:45

Inte bara domaren, utan även polis och skolpersonal är starkt kritiska till hur verksamheten på HVB-hemmet Strömmen som vi tidigare skrivit om, fungerar.

Redan i maj 2019 gjordes en anmälan till IVO om att verksamheten inte fungerade.

Anmälaren som arbetar på en skola där de har elever som är placerade på Strömmen i centrala Norrköping anser att ungdomarna inte får det stöd de behöver på hemmet. 

– Ungdomarna kommer inte till skolan. Skolan har kallat till åtskilliga möten och även erbjudit att komma dit. Vi försöker ha en regelbunden kontakt med HVB—hemmet, men får ingen respons, står det i anmälan.

En av ungdomarna som placerades där innan jul 2018 hade i stort sett aldrig varit i skolan, när anmälan gjordes.

HVB—hemmet kommer inte längre på några möten med skolan och vid tidigare kontakter har man gjort överenskommelser, som hemmet sedan inte följt, enligt anmälan till IVO.

– En av eleverna kom inte till skolan för att han inte hade några skor. Skolan pratar med HVB—hemmet som också lovat att köra ungdomen till skolan, men gör inte det. 

Tidigare hade skolan bokat in ett möte på hemmet, när de kom dit fanns inte personalen på plats. De fick då prata med en chef som inte alls hade koll på situationen. 

– Ungdomarna har berättat att de röker på hemmet. Det har varit tal om att drogtest skulle genomföras, men det hände aldrig. När skolan följde upp detta med chefen på HVB—hemmet sa denne att drogtest skulle göras dagen därpå, vilket inte stämde, skriver anmälaren.

Ett och ett halvt år senare misshandlas en 16-årig pojke på HVB-hemmet grovt med bland annat en bultsax. Regionchefen för HVB-hemmet förklarar det med att man inte är en sluten anstalt.

Den 6 november i år gör utredande polis en anmälan till IVO.

 – Under utredningens gång har det framkommit ett antal orosmoment som vi inom polisen reagerat väldigt starkt på gällande detta boende. 

Bland annat är man kritisk till hur ungdomar tagit sig in och ut genom fönster utan att upptäckas och att någon utomstående kunde bo i ett av rummen i en veckas tid, innan brottet begicks, utan att personal kände till det.

En av gärningsmännen, som vid det tillfället bodde på HVB-hemmet, hade då kommit hem efter att ha druckit öl och varit på nattklubb, och haft med sig målsäganden till HVB-hemmet. De har spelat pingis och lagat mat innan han och en 19-årig tidigare intagen som olovligen bodde på hemmet, misshandlade den 16-årige pojken grovt utan att någon personal har reagerat över huvud taget, skriver polisen i anmälan.

– Vad vi förstår när vi pratat med ungdomarna som bott, eller idag bor, på HVB-hemmet så kan det finnas en del drogproblematik hos·dem, varför vi reagerat ännu starkare över hur personalen kan vara så släpphänt och inte kontrollerat ungdomarna.

Utredande polis har låtit sin chef besvara våra frågor kring anmälan.

Kristin Salokannel är gruppchef i lokalpolisområde Norrköping, och inte den som utrett ärendet eller skrivit anmälan till IVO. Hon vill inte kommentera det enskilda HVB-hemmet eftersom det pågår en utredning.

– Men det är tyvärr inte ovanligt att barn och unga som placeras utsätts för eller själva begår brott. Det ställs höga krav på aktörer som driver verksamhet som HVB-hem att följa lagstiftningen. Barn och unga som är placerade behöver ju extra mycket trygghet och en lugn miljö och då måste hemmet se till att de regler som gäller för varje specifikt boende följs, säger Kristin Salokannel.

IVO

IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.

IVO, som startades 2013, är en statlig myndighet som sorterar under socialdepartementet.

Källa: IVO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!