Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya miljoner ger utmaningar för åklagarna

Chefsåklagare Torsten Angervåg är mer optimistisk inför framtiden än tidigare, men säger samtidigt att ett ökat anslag också för med sig utmaningar.

Chefsåklagare Torsten Angervåg ser mer positivt på framtiden än tidigare.

Chefsåklagare Torsten Angervåg ser mer positivt på framtiden än tidigare.

Foto: TT

Brott & Straff2021-09-22 00:00

I regeringens budgetproposition för 2022 föreslås Åklagarmyndigheten få ett anslag för kärnverksamheten som är 186 miljoner högre än ursprungsbudgeten för 2021. Det är exakt så mycket som myndigheten har begärt. Jämfört med tilläggsbudgeten i våras blir nivåhöjningen cirka 96 miljoner kronor.

Hur mycket som tilldelas åklagarkammaren i Norrköping återstår att se när budgeten klubbats.

– Det är positivt att vi får det vi begärt, men en stor utmaning att klara av ett så stort tillskott som det ger. Redan idag befinner vi oss i närheten av bristningsgränser när det gäller det strukturella kring tillsättandet av nya åklagare som också ska handledas, säger Torsten Angervåg.

Det tar minst tre månader från annons till anställning som inleds med tre års tjänstgöring som assistentåklagare, samtidigt som 10-12 veckor inkluderar grundutbildning. Som assistentåklagare har du inte full behörighet utan handleds av kammaråklagare.

– Det är inga problem att rekrytera duktiga jurister, åklagaryrket har stor attraktionskraft, men det tar tid innan de kan utreda grova brott, säger Torsten Angervåg.

De tyngsta och mer komplexa ärendena utreds av nio erfarna kammaråklagare. Just nu utreder fyra av dem två grova och omfattande brottsutredningar. 

– Det blir en tuff anspänning för de mer erfarna som finns tillgängliga för att handleda assistentåklagarna. Det tar 3 år innan de blir kammaråklagare och 5 år innan de har fullgod erfarenhet, säger Torsten Angervåg.

Men han poängterar att assistentåklagarna gör stor nytta innan dess också.

Chefsåklagaren ser dock positivt på att det verkar råda samsyn i riksdagen, hur den än ser ut efter valet, när det gäller att rättsväsendet får de anslag de begär.

– Det är bra att man nu inte bara ser till polisen utan till hela rättsväsendet, så att obalansen när polisen får större möjlighet att frihetsberöva misstänkta jämnas ut, att vi får resurser att anställa fler åklagare eftersom när det finns en misstänkt för ett grovt brott är åklagare som beslutar om hemliga tvångsmedel, anhållanden, häktningar och leder förundersökningen, säger Torsten Angervåg.

Han räknar med att åklagarkammaren i Norrköping kommer att ha 1-2 grova brottsutredningar igång och att det kommande ett och ett halvt året innebär stora anspänningar på kammaråklagarna.

– Just nu har Linköping ett högre tryck än Norrköping med fler häktade och dömda, men det innebär inte att vi kan sitta lugnt. Vakuumet fylls upp, som i Eskilstuna där man lyckades lagföra ledande delar av en gruppering, men som då gjorde att den andra grupperingen fick större spelrum plus att folk från Stockholm försökte etablera sig på narkotika- och vapenmarknaden, säger Torsten Angervåg.

Hans förhoppning är att kunna rekrytera 2-3 åklagare till så att man blir ett 20-tal, vilket behövs eftersom man tar höjd för att de nyanställda är i familjebildande ålder. Han vill även att skyddet och säkerheten kring åklagarna stärks så att det blir svårare att kartlägga och hota dem genom exempelvis anhöriga.

Det är tidig morgon när intervjun görs och Torsten Angervåg går igenom listan över nattens frihetsberövade i Norrköping.

– Ingen har anhållits under natten, det är mycket ovanligt. Jag har på senare tid märkt en viss minskning, en viss del beror sannolikt på att polisen har omfördelat resurser till Linköping och inte hinner lika mycket här, säger Torsten Angervåg.

Rättskedjan

Ett väl fungerande rättsväsende är en av grunderna för det demokratiska samhället. Rättssäkerhet innebär att enskilda ska kunna lita på lagstiftningen, myndigheterna och domstolarna. Åklagarmyndigheten är en del av rättskedjan som består av polis, åklagare, domstol och kriminalvård.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!