Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter flera år har bara två personer "hoppat av"

I fem år har polisen jobbat tillsammans med kommunen för att förhindra att barn och unga hamnar i eller fortsätter med droger och eller kriminalitet. Trots att det inte finns några bevis för att modellen fungerar ser polisen det som en framgång.

Lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg tycker att samverkansavtalet har fungerat bra, trots att bara två personer mellan 19-25 år har deltagit.

Lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg tycker att samverkansavtalet har fungerat bra, trots att bara två personer mellan 19-25 år har deltagit.

Foto: Niclas Sandberg

Brott & Straff2020-10-23 16:00

Bland det första som Peter Wahlberg gjorde som nytillträdd områdespolischef i Region Öst var att få igång ett samarbete med kommunen. Det fanns inga levande avtal och strukturerna som fanns spretade. Ett lokalt samverkansavtal för barn och unga 10-25 år - "SSPF"-skola, socialtjänst, polis och fritid skrevs. Där ingår även sociala insatsgruppens verksamhet som är kommunens avhopparverksamhet.

 Nu fem år senare tycker han att det har fungerat bra. Trots att bara två personer mellan 19-25 år har deltagit och uppnått alla mål.

Sedan 2018 när avtalet reviderades har ett 50-tal samtycken att bryta sekretessen gjorts, av dessa har ett 30-tal lett till inledande insatser inom samverkansavtalet. Hur många som uppfyllt alla mål av dessa framgår inte. Att uppfylla ett mål kan handla om att ungdomen blir placerad enligt lagen om vård av unga, LVU. Om det i sin tur gjort att ungdomen avhåller sig från kriminalitet i framtiden finns ingen utvärdering på.

– Det var genom det regionala brottsförebyggande rådet som vi fick till ett övergripande sätt att arbeta för LPO-cheferna i Östergötland så att vi jobbar på samma sätt tillsammans med kommuner och länsstyrelse och skapade årliga eller två-årliga handlingsplaner. Vi tar fram gemensamma problembilder där vi gemensamt kan påverka och tecknar handlingsplaner för medborgarlöften i fyra kommuner, säger Peter Wahlberg.

Man har även strukturerat former för vad som behöver prioriteras för stunden och följer upp arbetet.

– Jag träffar regelbundet kommundirektören och säkerhetsansvarig i kommunen för att exempelvis diskutera sociala insatsgruppen, medborgarlöften, SSPF och EST, effektiv samverkan för trygghet, säger Peter Wahlberg.

Han får också lägesrapporter från underrättelsetjänsten för 2021 och kommande arbete.

När det gäller SSPF och sociala insatsgruppen är han positiv.

– Det gick lite trögt i början men sedan omtaget 2018 har det börjat hända grejer och vi är igång med ett gäng individer. Klart att det kostar resurser och tid, men i den bästa av världar så avbryter de en kriminell bana, även om en LVU-placering kanske kan ses som ett misslyckande, men det är relevant att fortsätta och vi sparar individer som annars hade levt ett annat liv, säger Peter Wahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!