Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Advokat kritisk till lex "Lilla hjärtat"

Advokat Per Oehme, som försvarar mamman som misstänks ha vållat sin treåriga dotters död, är kritisk till att regeringen initierat en utredning om hur barnets bästa kan stärkas när tvångvård ska upphöra. "Det är ett uttryck för att politiker vänder kappan efter vinden", säger han.

Nu startar regeringen en utredning för att få till en Lex "Lilla hjärtat".

Nu startar regeringen en utredning för att få till en Lex "Lilla hjärtat".

Foto: Carolina Nilsson

Brott & Straff2020-05-01 06:45

På valborgsmässoafton började en särskild utredare sitt arbete med att se över hur principen om barnets bästa kan stärkas i samband med att bedömningen om tvångsvård enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) ska upphöra. Socialminister Lena Hallengren (S) välkomnar utredningen:

– Jag vill att principen om barnets bästa ska fungera på riktigt. Det handlar om att skärpa de lagar och regelverk som styr hur socialtjänsten och domstolarna arbetar. Därför tillsätter vi nu den här utredningen för att få till en lex Lilla hjärtat, säger hon.

Utredningen har till stor del grund i det rättsärende som just nu pågår, där en mamma från Norrköping misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död, efter att flickans tvångsvård upphörde och hon sedan avled i hemmet. Flickan omhändertogs strax efter födseln och kallades "Lilla hjärtat" innan hon fick sitt namn. Mammans advokat Per Oehme är starkt kritisk till att utredningen startas.

– Det är helt vansinnigt. Det är ett uttryck för att politiker vänder kappan efter vinden, innan man ens vet vad som hänt.

I stora drag ska utredaren se över hur tryggheten för barn som placeras i tidig ålder eller under lång tid kan stärkas. Utredaren ska se över om överflyttning av vårdnaden kan göras tidigare än dagens tre år, om vårdnadshavare ska tvingas lämna drogtest när vårdnaden upphör och att socialtjänsten får i skyldighet att följa upp barnets situation även när placering upphört. Enligt Per Oehme är det mesta av detta redan möjligt med dagens lagstiftning.

– Socialtjänsten har alltid en skyldighet att följa upp samtliga barns förhållanden i hemmet. Jag vill påstå att de flesta kommuner har järnkoll när barnen flyttas hem igen.

Att föräldrar tvingas lämna drogtester är dock inget krav, vilket skulle kunna ses över, menar Per Oehme. I övrigt tycker han att tre år är väl avvägd tid ur ett barns perspektiv, innan vårdnaden kan flyttas över till exempelvis familjehemsföräldrarna.

– Vi får passa oss noga så att vi inte hamnar i en situation där ett omhändertagande enligt LVU är lika med att man tagit barnen från sina föräldrar för all framtid.

Den 12 maj ska åklagaren senast ha väckt åtal.

– Men för vad kan jag inte förstå, säger Per Oehme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!