Bravaden tycks som minst lika enastående för mig, att vi i vårt lilla pytteland lyckas få fram så många enastående spelare. Juniorlagen har ett fantastiskt facit med 3 NM guld, 2 EM guld och nu senast 2 VM guld de senaste åren.
Våra andra landslag (det finns öppen klass, damklass, och seniorklass i tillägg till juniorerna) går inte av för hackor de heller med otaliga internationella topplaceringar de senaste åren. Bridge är ett enastående fantastiskt spel som inte bara är ett tidsfördriv för gemene man, utan också, har forskning visat, utvecklande inom en mängd områden, inte minst logiskt tänkande, matematik och socialisering.
I bridge blir du aldrig fullärd, du vill hela tiden utvecklas, och märk väl, detta oavsett ålder. Det finns 27 000 registrerade bridgespelare i Sverige, men det finns säkert lika många till som sitter hemma och spelar med varandra utan att tillhöra någon organiserad klubb. På sin tid hade Deng en idé om att bridge i Kina skulle bli vad schack är i Ryssland, och idag är landet en stormakt i bridge. Ni kan ju tänka er vilken konkurrens vi har.
Att spela bridge är ett förhållandevis billigt nöje. Du betalar en årsavgift och därefter en avgift varje gång du spelar. Ett roligare tidsfördriv än dataspel då ni alltid är fyra stycken som spelar. Ungdomarna kan åka på läger, vuxna åker på bridgeresor. Bridgespelare kommer från alla sociala klasser och finns i alla ålderskategorier.
Norrköping försöker ligga i framkant vad gäller juniorverksamhet med aktiviteter på olika skolor i form av elevens val och spel på lunchrasten. Här utvecklas man tillsammans och kommer i kontakt med klubben som sedan kan slussa vidare de intresserade till riksläger, förmedla kontakter med andra spelare över hela Sverige som man kan spela online med och mycket mera.
I Norrköping hittar vi vår juniorlandslagskapten för de tre senaste åren Martin Löfgren. Martin har gjort ett fantastiskt arbete med våra ungdomar. En seniorlandslagskaptens främsta utmaning är att ta ut laget, sedan sköter de flesta träning med sin partner själva. Martin måste söka Sverige runt för duktiga juniorer, träna dem och coacha dem i deras samarbete och ödmjukhet i partnerskapet. Här har Martin god hjälp av att ha arbetat många år med ledarskapsutveckling. Man jobbar intensivt och kontinuerligt med ungdomarna. Kedjan är inte starkare än sin svagaste länk är ett uttryck som är väl applicerbart här då Martin går ”all in” och verkligen planerar och genomför sitt arbete på ett 100% sätt. Kaptenskapet och bridge överhuvudtaget, ger mig mycket tillbaka säger Martin, i form av resor över hela världen, vänner som jag aldrig skulle ha träffat. Martin tränar just nu online med en av sina partners som han snart skall besöka och spela med i Nya Zeeland. Martin började spela som ung på 70-talet, spelade i juniorlandslaget på 80-talet. Nu nöjer han sig med spel på distriktsnivå i Sverige men spelar utomlands när han kan, bla i tyska högsta serien för lag.
Norrköping har alltid legat i framkant vad gäller Bridge. Britt Nordensson är tillsammans med nu bortgångna Gunborg Silborn ett begrepp inom landslagsbridge. De var bofasta i det svenska damlandslaget under ett 20-tal år och är väl än idag det mest framgångsrika paret med otaliga medaljer i EM, VM och OS. Ett stort antal SM guld i dampar har paret också tagit. Britt har trots fyllda 90 år fortfarande framgångar i partävlingar på klubben. Vår senaste SM medaljör, Per Malmström, tog en bronsmedalj i SM lag för veteraner i somras.
Norrköpingsbridgen ligger i startgroparna nu för att starta höstens aktiviteter. 8 oktober startar nybörjarkurs. Klubben kommer att ha introduktion, MiniBridge, 3 måndagar mellan 18-21, den 17 september, 24 september och den 1 oktober i Norrköpingsbridgens lokaler. 30 kronor inklusive fika för vuxna och gratis för juniorer. Lördagen den 15 september beger sig klubben ut på stan för att visa upp sig.
Hoppas vi ses vid de gröna borden.