Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förskolan där det inte är dåligt väder

Brenäs förskola är först bland de kommunala skolorna i Finspång med pedagogiken "I ur och skur". När vi besökte skolan gjorde den skäl för namnet.

På väg ut på äventyr. Femåringarna tar en mindre kamrat i handen.

På väg ut på äventyr. Femåringarna tar en mindre kamrat i handen.

Foto: Börje Gavér

Brenäs2018-12-05 12:30

Det var en riktigt gråkall, småregnig förmiddag. Något som varken barn eller personal verkade ta någon som helst notis om. Alla var ute och vi fick hänga med på ett äventyr i den närliggande skogen.

Det var i november som förskolan blev godkänd av Friluftsfrämjandet att vara en "Ur och skur"-förskola. Det betyder att man arbetar efter den vanliga läroplanen, men även efter Friluftsfrämjandets pedagogik som har sin grund i friluftsliv, utomhuspedagogik och upplevelsebaserat lärande.

I den nya reviderade läroplan för förskolan som börjar gälla 1 juli nästa år betonas vikten av hållbar utveckling samt hälsa och välbefinnande, vilket gör att det ligger väldigt rätt i tiden med "Ur och skur"-pedagogik.

– Det är inte så stor skillnad mot hur har vi arbetat i flera år, säger Inga-Lill Juthe, förskollärare sedan 30 år och med fem år vid Brenäs förskola.

– Vi har alltid varit mycket ute, men på ett medvetet sätt med naturen i fokus. Sommartid bor vi ute, äter lunch och sover. I somras levde vi hela dagar nere vid stranden, fortsätter hon.

Även nu sover barnen ute i sina egna barnvagnar.

Brenäs förskola är som klippt och skuren för att vara en "Ur och Skur"-skola. Sjön Tisnaren och en badstrand ligger bara några steg nedför en backe och skogen likaså.

– Det är i den här åldern vuxna vanor grundläggs och dessutom blir barnen friskare. Något som föräldrarna börjat kommentera, säger Inga-Lill Juthe.

Skolans chef, Jenny Thorsell, berättar att det finns 14 barn i förskolan. Till vårterminen kommer ytterligare ett par. I skolan, som har elever från förskoleklass och upp till årskurs sex, går det 29 barn.

– Vi välkomnar gärna fler, säger Jenny Thorsell.

När vår reporter kom till skolan var det dags för fruktstund och alla barn och pedagoger gick ner till sjön. Med en utsikt som de nog inte fattar hur unik den är för en förskola.

– I går hade vi snö och minusgrader. I dag regnar det och är inte minusgrader, utan... säger förskollärare Ann-Ci Johansson och gör en paus.

– Plusgrader, säger en liten kille i blå toppluva.

Sedan väntar äventyret, barnen ska ut och leta efter djur. Efter 50 meter dyker en älg upp.

– Det är ett mjukisdjur, säger en liten röst, som inte låter sig luras. Men den räcker för att Inga-Lill Juthe ska kunna berätta om skogens konung.

I Ur och Skur

Friluftsfrämjandets pedagogik fokuserar på fyra M.

Medupptäckande: Pedagoger och barn upptäcker tillsammans på äventyr/upplevelser.

Medundersökande: Pedagogen behöver vara engagerad och följa barnet i dess utforskande.

Medupplevande: Man upplever och lär tillsammans där barnens frågor gör att man söker kunskap tillsammans.

Medagerande: Pedagogen deltar i leken eller upplevelsen tillsammans med barnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om