Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Plötsligt kom "världens snabbaste djur"

Fågelskådare vid Svensksundsviken fick se pilgrimsfalken.

Plötsligt dök en pilgrimsfalk upp högt på himlen, vilket förstås intresserade Naturskyddsföreningens deltagare från Finspång.

Plötsligt dök en pilgrimsfalk upp högt på himlen, vilket förstås intresserade Naturskyddsföreningens deltagare från Finspång.

Foto: Sören Boström

Bråviken2020-08-08 12:00

Plötsligt dök "världens snabbaste djur" upp, när Naturskyddsföreningen i Finspång anordnade en fågelutflykt på onsdagen.

Det vill säga en pilgrimsfalk, som kan komma upp i över 320 km/tim, när den dyker efter ett bytesdjur.

– Falken var väl det mest spännande vi såg den här gången, summerade Roger Karlsson från föreningen, när de lämnade Svensksundsviken och det höga fågeltornet för den här gången.

– Fågeltornet är ju bra, när man vill få lite överblick över naturreservatet, sa Roger Karlsson. Men annars känns det roligare och bättre att stå nere på marken och stranden och komma närmare fågellivet.

Varför är ni här just nu?

– Början av augusti är en fin tid att se vadare. Det är de vuxna fåglarna som är lättast att känna igen som sträcker då och det fick vi se en hel del av.

– Och Svensksundsviken är en bra plats att skåda in fågellivet, men vi brukar även besöka Beteby strandängar och  Bråborg och hela Bråvikens kustremsa här, ända in till Djuröns naturreservat.

– Hit är fint att komma både under våren och hösten, då fågellivet är som mest intressant att följa.

Och då är det förstås bra att ha kikare med sig?

– Ja, det behövs och även kamera brukar vi ha med för att det är roligt att fota en del.

– Men man behöver inte alls vara fågelskådare för att uppskatta ett besök här i Svensksundsviken, säger Roger Karlsson.

– Det är många som tar med sig kaffekorgen och kommer hit och fikar och bara njuter av den fina naturupplevelsen här vid Bråvikens strand.

Vad har ni sett mer i kikarna idag?

– Idag har det varit mycket arktiska, långbenta vadare, som kommer flygande från norr på väg ner till övervintringen i mellan-Europa, som exempelvis svartsnäppor och brushanar. Sen är det mycket gäss och änder här också.

Brukar ni se några örnar här i Svensksundsviken?

– Ja, här kan det vara gott om örn och som mest har jag sett cirka 15 örnar på en och samma gång. 

Peder Antonson i föreningen noterade en hel del andra fåglar i sitt block, som exempelvis mindre strandpipare, spovsnäppa, svartsnäppa, gluttsnäppa , ängshök samt törnskata.

Det är en ganska långa väg att vandra innan man kommer ut till fågeltornet. Sista biten består av en lång spång , som har blivit sliten med åren.

 Så pass att den nu byts ut mot en ny spång:

– Jag har fått uppdraget att byta ut spångens plank mot nya, berättar hantverkaren Fredrik Hermansson som var i fullt jobb under onsdagen. Och så lägger jag på ett nät, för att förhindra halkolyckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!