Bråvallasäcken ska sys ihop. Den senaste tidens terrordåd på flera platser runt om i Europa ska inte strö smolk i bägaren. Det är så väl polis som Bråvallas säkerhetsansvariga eniga om.
– Det här med terror är ingenting nytt utan har funnits i flera år, även om ämnet aktualiserats det senaste året. Tankegångar kring terrorhot har funnits med i diskussionerna med tanke på vad som händer i omvärlden, säger Ulf Bowein, operativt ansvarig för säkerhetsresurserna på Bråvalla.
Vilka förebyggande åtgärder som vidtas är inget man kan gå ut med i dagsläget, men Ulf Bowein försäkrar att det är ett enormt säkerhetstänk bakom den stora festivalen. Det uppskattas vara mellan 800 och 1 000 personer som på ett eller annat sätt jobbar med festivalens säkerhet.
– Arrangören har ett jättestort ansvar, säger Bowein.
På Roskildefestivalen och Sweden rock i år valde man att låta kravallutrustad polis med förstärkningsvapen finnas på plats från start.
Från polishåll utesluter man inte att samma syn kan möta Bråvallabesökarna.
– Om vi får information eller annat som gör att vi och arrangören anser att vi vill öka säkerheten ytterligare så kan det bli så, säger Michael Lindquist, stabschef vid polisen.
Men det finns ingen anledning att bli rädd.
– Att vi hamnar i en sådan situation att vi anser det nödvändigt kan bero på allt möjligt. Så länge vi och arrangören bedömer att evenemanget kan fortsätta är det en ren säkerhetsåtgärd och ingen anledning att oroa sig, påtalar han.
Syftet med det stora säkerhetstänket är just att skapa trygghet. Man ska inte behöva vara orolig för att släppa iväg sina nära och kära på stora evenemang.
Vis av erfarenhet har man också lärt sig av evenemangen de tidigare åren.
– Vi har strukturerat organisationen snarlik som förra året och året dessförinnan även om vi gjort små justeringar. Man ska inte glömma att hotnivån enligt Säkerhetspolisens klassning är samma i dag som det varit tidigare år, även om känslan av att det kommit närmre finns. Men vi försöker att vara kreativa och hitta kloka lösningar för att förebygga och förhindra, säger Lindquist.
Ulf Bowein påtalar noga att det rör sig om rent förebyggande arbete. Det finns ingenting som tyder på någon hotbild mot festivalen. Det handlar om att ge trygghet till besökarna.
– Ja men absolut. Det är ju ett antal individer som är våra besökare och våra gäster. Det är viktigt för oss att man känner sig trygg. Det finns olika saker vi kan göra även där: bland annat genom synlighet, hög närvaro och övervakning av strategiska platser, säger han.
Säkerhetsarbetet gäller inte bara risk för terrordåd. Det handlar om ett brett spektrum för att trygga upplevelsen för besökarna. Vid tidigare festivaler har det bland annat förekommit anmälningar om våldtäkt i publikhavet. Bland annat under Zara Larssons konsert på Bråvalla 2016. En våldtäkt har också anmälts under Summerburst i år. Även denna typ av brott ska kunna förhindras tack vare ett gediget arbete med säkerheten bakom festivalen.
Från polisens sida jobbar en hel stab med just Bråvalla. Hur många som ingår vill man i dagsläget inte gå ut med.
– Men vi har jobbat hela våren med olika händelseutvecklingar med hur vi ska agera om alternativ A, B eller C inträffar för att alla ska kunna känna att vi har tillräcklig kontroll, säger Michael Lindquist.
Hur ser det ut med resurser?
– Vi är så vitt vi kan bedöma ett tillräckligt antal både för att hantera Bråvalla löpande – och även om det skulle hända saker som man inte vill ska hända, säger Michael Lindquist.