Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter år av förfall – nu lever historiska byn upp igen

Bratteberg förföll i decennier och var en skamfläck för Regna. Men nu är det liv i alla de gamla byggnaderna igen.

Bratteberg. Längst bak Kristina Löfstedt, Malin Holmström, Peter von Gegerfelt, Lars Andersson, Moa Stjärnström och Göran Olofsson. Längst fram Mårten, Stellan, Leona, Pixie, Eddie, Adrian och Alissa.

Bratteberg. Längst bak Kristina Löfstedt, Malin Holmström, Peter von Gegerfelt, Lars Andersson, Moa Stjärnström och Göran Olofsson. Längst fram Mårten, Stellan, Leona, Pixie, Eddie, Adrian och Alissa.

Foto: Börje Gavér

Bratteberg2020-09-30 10:00

– Jag älskar det här huset.

Det säger Lars Andersson, som tillsammans med Kristina Löfstedt äger den gamla affären, det högra huset från kyrkan sett.

Han har till och med lämnat Stockholm och bor permanent i Bratteberg. I somras drog man in vatten och el är installerat sedan tidigare.

Men först på plats var Peter von Gegerfelt, som 2011 hyrde den ena flygeln av Lars Sjöberg vid Regnaholm och köpte det 2013. 2017 kunde han köpa huvudbyggnaden och då köpte också Lars Andersson den gamla affären.

Bättre ägare kan husen inte ha fått. Peter och Lars är, eller var, kollegor i Gamla Stan Kulturbygg, ett företag som sysslar med att restaurera gamla byggnader. Här tas det gamla tillvara, tapeter lerklinas, väggar stänkmålas och det som inte går att behålla nytillverkas efter gamla mallar.

Förvandlingen sedan vi var där första gångerna 2011 och 2013 är imponerande. Husen är inte bara bostäder utan också kulturhistoria.

Lars Andersson har lämnat Stockholmsföretaget för att bli snickare i Regna. Hans sambo pendlar än så länge till Stockholm. Det gäller även Peter och Malin, som är i Regna på helger och ledigheter.

Nu har också grannen Brattebergs gård börjat rustas sedan några år tillbaka. Där flyttade för tre år sedan Moa Stjärnström och Göran Olofsson in.

– Vi föll både för husen och de vackra omgivningarna. Det är så vänligt och trevligt här, säger Moa.

– Men vi förstod inte hur mycket det var att göra, säger hon och är tacksam att de träffade Peter och Lars som kunnat hjälpa dem en hel del. Nu vill även Moa och Göran återskapa det gamla så långt det är möjligt. De sätter till exempel tillbaka gamla fönster och dörrar som tidigare rivits ut.

Det största projektet var att lyfta ena gaveln av huset 20 centimeter.

Efter en rundtur bland husen är det dags för fika hos Lars och Kristina. Vi sitter runt ett långbord som är gjort av gamla grova golvplankor. Med vid fikat är också Arne Hultqvist från Vånga. Han bodde i det här huset, den gamla affären, fram till 1948 då han som åttaåring flyttade med sina föräldrar till Regnaholm.

Han kan berätta om folk som har bott i husen och i omgivningen och visar gamla bilder från början och mitten av 1900-talet. En tavla som hans föräldrar hade i sitt sovrum återbördas och ska nu återfå sin plats efter 72 år.

– Vi bodde i halva delen av huset, berättar han och känner igen flera detaljer från den tiden.

– Det känns som att komma hem. Det är jätteroligt att husen bevaras. Tidigare var de en skam för Regna. Jag trodde de skulle braka ihop, säger Arne.

Visst var husen förfallna och vad som hänt om Peter och Lars inte kommit går inte att veta. Men de har en stomme som är rejäl.

– Sådana här hus går egentligen inte att hitta, säger de.

– Det är en speciell husmodell i 1700-talsstil och med allt kvar i original från mitten av 1800-talet. Timret i huset är i jättefint skick.

Än återstår mycket arbete. Bakom en tillfällig vägg i köket restaurerar Lars Andersson en gammal öppen spis han hoppas kunna elda i till jul.

Peter von Gegerfelt och Malin hittar vi i det stora huset, gästgiveriet. Även det ska bli till boningshus. Vem som ska bo där är inte klart.

– Det finns många barn i familjen, konstaterar Peter.

Alla återkommer till trivseln de känner i Regna. Det är vänlig atomsfär, det händer mycket. Mitt i byn ligger också vandrarhemmet dit det kommer många människor.

Under sommaren har även kyrkan restaurerats.

Brattebergs gästgivargård

Bratteberg har anor som gästgiveri sedan 1600-talet, men låg då på andra sidan Finspångsvägen.

Förmodligen flyttades det till sin nuvarande plats i början på 1800-talet, då huvudbyggnaden uppfördes. Flygelbyggnaderna kom till omkring 1850.

Den siste gästgivaren var Vilhelm Jansson med hustrun Selma. När han dog 1932 övertog Selma rörelsen och drev den till 1959. Då var hästarna sedan länge borta.

Sedan dess har husen i stort sett stått tomma, förutom några korta avbrott på 1960- och 1980-talet. 

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!