Matdags - för deras 700 marsvin och 250 kaniner
På Bränntorps gård bor Ronny och Jenny Hammarsten, cirka 250 kaniner och 700 marsvin. Jenny och Ronny föder upp de två olika sällskapsdjur för försäljning genom djuraffärer.
Visst blir det en del gos med kaninerna för Jennys del, men eftersom Jenny och Ronny har så många kaniner och marsvin hinner de inte bli så känslomässigt fästa vid djuren att det är svårt att skiljas från dem när de ska säljas. FOTO: TITTI OLOVSSON (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Det är då ljudet kommer.
Det låter nästan som en flock fåglar och så prasslar det ordentligt när de små djuren kutar runt i höet. Det är matdags för de 700 marsvinen på Bränntorps gård.
HÄR PÅ GÅRDEN bor Jenny och Ronny Hammarsten sedan 1999. Redan tidigare hade de flyttat från Stockholm till Bränntorp. Under flera år, sedan de flyttat till gården, hade de letat efter en verksamhet att ha i den tomma ladugården. Sedan cirka ett år tillbaka finns den där, marsvins- och kaninuppfödningen. När djurvännerna Jenny och Ronny såg en annons om försäljning av kaniner och marsvin från en djuruppfödare på annan ort nappade de. De åkte dit och tittade och bestämde sig för att ta hand om verksamheten, som enligt miljökontoret på orten hade misskötts. Krav på åtgärder ställde annars skulle djurfarmen tvingas stängas och det var därför den nu var till salu.
- Vi är väldigt djurintresserade så konstigt är det inte, påpekar Ronny Hammarsten.
- När man såg djuren blev det ännu lättare att bestämma sig. Vi ville få dem att må bra och det är det som har drivit oss hela tiden, säger Jenny Hammarsten.
Ronny Hammarsten tar ut ett marsvin ur en av burarna. Pälsen glimmar som guld. Ronny gullar med den och berättar att marsvinen och särskilt denna är hans favoriter.
- Den här får stanna här, den gör jag mig inte av med, säger han bestämt.
ANNARS TYCKER INTE Jenny och Ronny att det är svårt att sälja djuren. De är så många så de får inga starka känslomässiga band till dem, förutom då vissa som det är något alldeles extra med. Här finns just nu cirka 250 kaniner (de tre raserna hermelin, löwen och vädur) och 700 marsvin. Jenny och Ronny säljer djuren via djuraffärer och de säljer dem endast som sällskapsdjur. De har kontakt direkt med djuraffärer, men har också en grossist som säljer djuren till djuraffärer runt om i landet.
- De som köper djuren får med sig information om var vi finns och skulle någon tröttna på djuren tar vi tillbaka dem hit, förklarar Jenny Hammarsten.
De är full fart i marsvinens burar. Hos kaninerna är det lugnare. En kanin gäspar, lägger sig ner och sluter ögonen.
- De är ju egentligen nattdjur båda två, men det märks inte på marsvinen just nu, säger Jenny Hammarsten med ett skratt.
När Jenny öppnar en kaninbur, kommer några små ungar fram och nosar. De kaninhonor som har ungar delar bur med dem. Annars har varje kanin en egen bur, förutom när det är parning förstås. Marsvinen bor tillsammans i mindre flockar i burarna.
- Marsvin fungerar som hästar. De bor i flockar och har en ledare, förklarar Jenny Hammarsten.
Det är därför man alltid ska ha minst två marsvin tillsammans.
VARJE DAG FODRAS djuren vilket sammanlagt tar ett par timmar. En gång i månaden är de noggrann rengöring hos djuren. Badning och medicingivning ska också göras emellanåt. Marsvin och kaniner äter i stort samma saker. Hö är huvudfödan och det går åt cirka 60 kilo av det per dag. Tre ton pellets köps hem varannan månad och likaså går det år kilovis med morötter.
- Det är så mysigt att höra när de knaprar, tycker Ronny Hammarsten.
- Det är sådant som gör att det här är så roligt, säger Jenny Hammarsten.
JENNY JOBBAR heltid med djuren, och heltid i det här fallet är veckans alla dagar. Ronny har ett annat jobb, men hjälper till så ofta han kan. Just nu går verksamheten runt, men ger ingen vinst. Det ska den göra i en framtid enligt de beräkningar som Jenny och Ronny har gjort. De har haft en tuff start då djuren som de tog över var sjukare än de trodde och de bara lyckats rädda hälften.
- Det ska gå att få vinst på det här. Det är inte svårt att få djuren sålda, menar Ronny Hammarsten.
Han vet inte hur många marsvins- och kaninuppfödare det finns i landet, men säger att han och Jenny har en av de största, om inte den största uppfödningsverksamheten i landet.
- Vi har försökt söka på nätet när vi startade för att hitta andra som man kunde få lite råd av, men det har inte varit lätt. De man har träffat har inte alls haft det så här stort, berättar Ronny Hammarsten.