När Folkbladet kommer till Räddningstjänsten Östra Götalands (RTÖG) utbildningsanläggning (intill flygfältet) på måndagsförmiddagen ska alldeles strax två övningar dra igång. Det är länets deltidsbrandmän som ska få tillfälle att öva ihop sig och i år handlar det om ett helt nytt koncept där instruktörer och specialister inom till exempel rökdykning och trafikolyckor kommer att finnas på plats.
Förut har de olika deltidsstationerna övat var för sig men nu blir det alltså en övning som är samma för alla.
– Under en tvåveckorsperiod kommer alla länets deltidsbrandmän förutom Åtvidabergs att få öva en hel dag och under denna tid också åka på fyra larm, berättar Marie Bäck Jigerström, chef för deltidsstationerna inom RTÖG som menar att man nu höjt kvaliteten på utbildningen.
– Vi har också kraftsamlat med instruktörer som är desamma under hela utbildningen så alla får samma information. Dessutom kommer alla deltidare med sina egna fordon som ju är de som man ska använda i en skarp situation.
Sammanlagt kommer 175 deltidsbrandmän att delta i vad man döpt till "Pulsdagar".
– Planen är att köra de här utbildningarna två gånger om året, en gång på våren och en på hösten, säger Marie Bäck Jigerström som ser en ljusning när det gäller personalsituationen på deltidsstationerna.
– Vi har ju haft prova på-dagar för tjejer i våras samt andra insatser men störst effekt har nog ändå skogsbränderna i somras haft. Vi har haft 55-60 personer som sökt under sommaren och det är upp mot fyra gånger så många som i vanliga fall.
Hur ser det ut med könsfördelningen hos deltidsbrandmännen?
– Historiskt sett har det varit väldigt ojämnt fördelat: av 198 deltidsbrandmän i dag är 13 kvinnor. Men av de elva som ska gå preparandutbildningen för nya deltidare om några veckor är faktiskt sju kvinnor så där ser det bättre ut nu, berättar Marie Bäck Jigerström som alltså menar att personalsituationen överhuvudtaget har förbättrats.
– Men samtidigt är omsättningen på personal ganska hög så vi kommer att ha ett behov av nya sökanden framåt också.
Övningarna drar igång: i en ställs en deltidare från Östra Ryd inför en bilolycka med ett barn och en kvinna inblandade. I en annan handlar det om en lägenhetsbrand med två tjejer kvar i bostaden, den hanteras av deltidare från Bottnastationen. I båda fallen är det elever från Drottning Blanca-gymnasiet som får figurera offer för att göra övningarna mer verklighetstrogna. När det gäller bilen så är det andraklassaren Midia som blir utburen på bår medan de två i lägenheten heter Ritta och Kristina och går första året. Efter insatserna får de också några frågor från instruktören hur de upplevt räddningsinsatsen.
Hur kändes det att vara mitt i den här händelsen då?
– Det har varit jätteroligt att vara med, det ska ju vara lite dramatiskt och det gick ju bra, säger Ritta efter en uppenbarligen lyckad räddningsinsats från Bottna-deltidarna.