Mer än var tionde östgöte är nämligen inte säker på hur man ska agera när det brinner, visar en ny undersökning från Verisure i samarbete med Kantar Sifo. Minst kunskap verkar barn ha, enligt företaget. Nordiska brandvarnardagen inträffar därför varje år den första december, och är en dag för att påminna alla nordbor om att se över sina brandskydd hemma.
I den nya rapporten ”Svenskarna och trygghet 2019” svarar en av tre föräldrar i Östergötland att de inte tror att deras barn vet vad de ska göra om det börjar brinna i hemmet. Trots det uppger nästan lika många att de inte har pratat med sina barn hur de ska agera om det börjar brinna. Det är en signifikant skillnad jämfört med gotlänningar som pratar mest brand med sina barn i Sverige. Bland dem är det bara 16 procent som inte tagit upp ämnet.
– Vår undersökning visar tydligt att föräldrar måste bli bättre på att prata om brand med sina barn. Ett tips är att ha brandövningar hemma – precis som vi har på skolan och på arbetsplatsen. Gå igenom utrymningsvägar, brandskydd och hur man larmar om det börjar brinna i hemmet tillsammans med barnen, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert Verisure.
Rapporten visar även bristande kunskap bland vuxna när det gäller vad man ska göra om det börjar brinna. Nästan var femte invånare i Östergötland oroar sig för att det ska börja brinna hemma och mer än var tionde är inte säker på hur man ska agera vid brand.
– Varje år inträffar omkring 25 000 bostadsbränder i Sverige där ett hundratal personer omkommer – olyckor som i vissa fall skulle kunna undvikas med förebyggande åtgärder. Alla ska känna sig trygga i hur de ska agera om olyckan är framme, säger Fredrik Ringborg.
Har du någon gång laddat din mobil eller surfplatta över natten? Då är du inte ensam. 82 procent av boende i Östergötland uppger att de laddat sin mobil eller surfplatta medan de har sovit – trots att detta är en allt vanligare orsak till brand, enligt Brandskyddsföreningen. Mer än var tionde har även glömt släcka levande ljus och nästan lika många har glömt spisplattor på när de lämnat hemmet eller rummet.
Undersökningen
Svenskarna & Trygghet är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer mellan 18–74.