Den stora branden på Häradsuddens avfallsanläggning, nära Löfstads slott, är nu helt under kontroll.
– Ja, men vi har ändå haft brandvakter ute dygnet runt, om det skulle blossa upp igen, säger Erik Gustavsson hos Ragnsells som driver anläggningen på Häradsudden.
Vad var det för plast, som fattade eld?
– Den uppgiften om plast stämmer inte, utan här blev det en missuppfattning i vissa media, säger Erik Gustavsson.
– Det som brann var helt enkelt vanliga brännbara sopor från bland annat hushållen. Och de kan ju visserligen innehålla lite plast, men också alla andra sopor som vi slänger i brännbart, som papper och mycket annat.
Så det här var en stor hög, som var på väg att brännas upp ändå framöver?
– Ja, de här soporna, ett så kallat bränslelager, väntade på att köras iväg till förbränning i pannor för att ge energi. Så det handlade inte om något lager med deponi som skulle sparas på plats, utan de här soporna skulle och ska köras iväg för förbränning.
– Och jag kan nämna att det bara hann bli en ytlig brand på det här soplagret, så det mesta finns kvar.
Vad beror det på att elden bara blev ytlig?
– Det handlar om att vi kompakterar och pressar ihop soporna väldigt hårt varefter de kommer in på Häradsudden. Det gör vi med tunga maskiner, vilket gör att det inte kommer in något syre i soporna och därmed minskas brandrisken.
Nu var det både Räddningstjänsten, med två enheter och 14 brandmän, och ni själva som hjälptes åt att släcka elden?
– Ja, och vi bidrog med sju personal, som ganska snabbt kom ut till anläggningen när brandlarmet gått och vi använde också våra stora maskiner för att släcka elden, precis som vi brukar göra vid brandbekämpning.
– Framförallt en stor 30-tons kompaktor, som är utrustade med stålvalsar istället för gummihjul och med den kan vi köra rakt in i elden och tillsammans med vatten kväva lågorna. Något som vi gjorde den här gången också.
Vad tror du om brandorsaken?
– I en sån här sophög med brännbart, kan det exempelvis vara att någon slängt ner batterier i soporna och att de sedan antänt högen. Så batterier är en av de saker, man inte ska slänga i sina brännbara sopor.
Hur vanligt är det att det brinner på Häradsuddens avfallshantering?
– Det händer då och då, men oftast klarar vi av släckningen själva, när det bara är mindre bränder. Och vi har dygnet runt övervakning via värmekameror och det går ett larm till en larmcentral, så fort det börjat brinna någonstans.