I en tid när det pratas allt mer om saker som global uppvärmning, är det lätt att ställa sig bakom att maten vi äter i allt större utsträckning bör komma från nära håll. Det är även strategin Norrköpings kommun har, och just nu är 27 procent av all mat som serveras i kommunens skolor, förskolor, äldre- och omsorgsboenden ekologisk, medan 22 procent produceras i närområdet.
– Alla mejeriprodukter kommer från Östergötland eller Småland och även nästan alla grönsaker är närproducerade, säger Merja Willman, strategiskt ansvarig för kosten i kommunen.
I går bjöds det på älggryta på Strömbackens kök. Hit kommer många äldre och äter mat, och att det serveras vilt hör inte till vanligheterna. En liten extra insats, som kommunen har som mål att stå för ett par gånger om året. Kostchef Ingrid Kalm förklarar hur kommunen försöker minska på köttmängden, och när det väl serveras kött så ska det vara av finaste råvara, gärna ekologisk och närproducerad.
– Vi ska inte ta bort kött, men vi minskar på köttmängden och försöker servera annan mat med högvärdigt protein ibland, berättar hon.
Och att gårdagens vilträtt låg helt rätt i mun, vittnar de goda miner som besökarna hade om.
– Den var bra! Såsen framför allt! säger Stig Karlsson, som äter på Strömbacken varje dag.
Utöver älggrytan går klassikern ärtsoppa med pannkakor mest hem hos honom.
– Det är gott det! säger han och passar på att lägga fram flera förslag till de gästande politikerna: allt från en ny bro över Strömmen till en boulebana och ny uteplats vid Strömbacken.
Det gäller att passa på.
Vid ett fönsterbord sitter en annan Stig Karlsson tillsammans med Nils Strandman. Prick klockan tolv varje dag träffas de och några till och äter mat här.
– Det är bra med rutin. Annars blir det kanske att man bara tar en macka, säger Stig.
Men även något annat lockar: där i matkön för några år sedan slog det gnistor mellan honom och Kajsa Lindahl, som jobbat på Strömbacken i 15 år nu.
– Så det är min fästmö som lagar maten! säger han och ler.
Nils Strandman tycker om älggrytan, men annars äter han inte så mycket kött. Helt i kommunens linje, med andra ord. Att hitta lokala producenter är dock inte helt enkelt, dels finns ett regelverk som styr, dels "vet man ju inte när älgen kommer förbi", som Karin Jonsson säger.
– Vi kan dock ställa krav på djurhållningen, som att grisars svansar inte får vara kuperade, och då faller ju de flesta länder förutom Sverige bort, säger hon.