Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt proffsigare inbrott

Internationella stöldligor gör det allt svårare för polisen att gripa någon för inbrott, tjuvarna är helt enkelt för proffsiga.

Vet var de ska. Inbrottstjuvarna styr sina steg mot sovrummet där många av oss förvarar våra smycken.

Vet var de ska. Inbrottstjuvarna styr sina steg mot sovrummet där många av oss förvarar våra smycken.

Foto: Anders Wiklund/TT

BOSTADSINBROTT2018-01-04 12:00

– Förr sade vi att det var missbrukare som stod för bostadsinbrotten, så är det inte längre. Mer än 50 procent av inbrotten utförs av internationella stöldligor och de lämnar väldigt sällan några spår efter sig, säger Göran Svensson, brottsanalytiker vid polisen i Östergötland.

I början av december skedde ett stort antal inbrott i Norrköping - elva inbrott under de tolv första dagarna.

– Sedan hade vi en riktig raid i julhelgen med 15 inbrott mellan den 19 och 25 december, säger Göran Svensson.

Sex av dem drabbade Norrköping, varav fyra i Åby och Krokek, ett på Vikbolandet och ett i centrala Norrköping.

Från och med den 25 december till och med den 4 januari har 18 inbrott anmälts i Östergötland, varav fem i Norrköping.

– Känslan är väl att det inte är onormalt mycket förutom toppen kring jul, säger Göran Svensson.

Men polisen har varken någon misstänkt eller gripen för inbrotten.

– Ibland har vi tur och griper någon på bar gärning, som när de bröt sig i ett hus där en tonårig son var hemma och sjuk, säger Göran Svensson.

Någon form av rekning innan stöldligorna slår till tror Göran Svensson sker, men hur de väljer ut vilka bostäder de ska slå till mot vet han inte. Däremot är det inte främst missbrukare som bryter sig in, numer är det till största delen internationella stöldligor som ligger bakom inbrotten och de lämnar sällan några spår efter sig, något som försvårar polisens arbete. Och inte heller är det främst i skydd av mörkret på kvällar och nätter som de slår till, det blir allt vanligare att inbrott begås dagtid.

Och de vet precis vart de ska.

– De flesta går direkt ini sovrummet eftersom det är där många förvarar sina smycken, säger Göran Svensson.

Kan man skydda sig mot inbrott överhuvudtaget nuförtiden?

– Lås på altandörrar som vetter mot en oftast insynsskyddad baksida, det försvårar i alla fall för inbrottstjuven. Grannsamverkan är bra, att man hjälps åt att hålla ögonen öppna. Och så Larm, säger Göran Svensson.

Fast jag har hört att polisen ändå inte hinner komma innan tjuvarna lämnat bostaden när larmet går och att om du skyltar med att det är larmat så är det samma sak som att tala om för tjuvarna att man har något värdefullt i bostaden?

– Det där med att skylta med larm har jag i all fall inte hört tidigare, men man får helt enkelt göra så gott man kan för att skydda sina ägodelar, kanske inte ha smyckena i sovrummet eller låta andra värdeföremål ligga framme när man inte är hemma, säger Göran Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om