Det inledningsvis svårsålda huset visades totalt elva gånger mellan 5 april och den 17 juni 2019. Över 30 besökare kollade in fastigheten, som till slut såldes för 300 000 kronor under begärt pris.
Fyra månader, och en renovering senare, sålde mäklaren huset igen men nu för det dubbla priset – 4 miljoner kronor.
Fastighetsmäklarinspektionen, som granskat ärendet, anser i sin rapport att det har funnits "flera konkreta omständigheter i ärendet som var för sig har gjort att NN (mäklaren, vår anm) borde ha granskat transaktionerna och syftet med affären närmare", skriver man bland annat.
Exempelvis ska en mall för riskbedömning ha lämnats in med förifyllda uppgifter. Mäklaren har inte fyllt i mallen utifrån förutsättningarna i den egna mäklarverksamheten, vilket är ett krav enligt penningtvättslagstiftningen. Detta utger grund för varning, skriver inspektionen.
Mäklaren ska ha bedömt risken i den enskilda kundrelationen avseende såväl säljaren som köparen i den första förmedlingen som låg. Av dokumentationen i ärendet saknas emellertid uppgifter om grunderna till varför han bedömt risken för penningtvätt och finansiering av terrorism som låg.
Av utredningen har det även framkommit att det i bägge uppdragen saknas notering i dokumentationen om huruvida det har utretts om det fanns någon verklig huvudman. Norrköpingsmäklaren har då uppgett att han fått nekande svar från alla berörda parter, innan avtal tecknats, om det fanns verkliga huvudmän som man rätteligen borde ta hänsyn till.