Under de två sista veckorna i augusti var det full fart och full koll på logistiken i kvarteret Domaren när de tre husen skulle fyllas med sina första hyresgäster. Allt var planerat minutiöst, så att alla hade tillgång till hissen när just deras flyttlass kom. Med bovärdarna Ankie Westins och Pierre Hjärtströms hjälp gick det mesta smidigt, och nu återstår bara ett par eftersläntrare som valt att flytta in under hösten.
– Som det är nu är allt uthyrt. Men man kan alltid höra av sig till oss och anmäla sitt intresse. Vi har dessutom flera projekt på gång, säger Åse Ringborg, marknadsföringsansvarig nyproduktion på Hyresbostäder.
Sedan januari 2018 har man kunnat följa förvandlingen från rivningen av den utdömda Bollen, till att kvarteret Domaren stod klart vid halvårsskiftet 2020. Nu har det skapats hem för barnfamiljer, par som skapar sitt första gemensamma hem och äldre som sålt villan efter många år. Här finns en närhet till centrum, här breder Lenningska parken ut sig och här är man ute på vägarna på ett par minuter, samtidigt som det är ett lugn. Och tystnad.
Från Stig och Karin Calderons fönster på fjärde våningen har man en fantastisk utsikt över parken, och lite längre bort syns bilarna pila fram och tillbaka på Södra Promenaden. Men inte ett ljud hörs.
– Det är väldigt tyst här, vilket är bra i och med att jag jobbar hemifrån, säger Stig uppskattande.
– Vi trivs jättebra, det är kanonfint!
De 82 lägenheterna är uppdelade på tre kubformade hus. Genom att inte ställa alla tre på rad, utan vrida lite på dem, har arkitekten skapat mjukare linjer. Det känns onekligen som om husen har liv, nästan busigt, när man står på Ektorpsgatan, med Östgötaporten på andra sidan gatan, och tittar ut mot Södra Promenaden. Med Lenningska parken på andra sidan husen, skapas en fin inramning.
– Det är väldigt trevligt, säger Åse Ringborg, som berättar att lägenheterna i huset erbjuder en rik variation:
– Det finns mellan ett och fyra rum och kök, med olika varianter. Fyrorna har separat badrum i anslutning till det stora sovrummet, exemplifierar hon.
Till alla lägenheter, förutom ettorna, ingår en inglasad balkong, som är inbyggd i tegelfasaden, vilket gör att ingenting sticker ut.
– Det blir som ett extra rum och om man sätter in en värmekälla kan man använda den långt in på hösten, säger Ankie Westin.
I alla lägenheter finns tvättmaskin och torktumlare. Någon gemensam tvättstuga i källaren finns nämligen inte. I stället har man valt att satsa på ett parkeringsgarage, som går under alla tre husen, flera cykelförråd och förråd till alla lägenheter. Vid behov kan dessa ställas om till skyddsrum, då det var ett av kraven vid byggnationen. Inne i lägenheterna har man satsat på nätverksuttag i stället för vanliga antennuttag, vilka styrs från en central i hallen.
– Då slipper man alla långa sladdar, menar Pierre Hjärtström.
I huset längst ut mot promenaden finns en lokal ledig för någon hugad intressent.
– Det finns önskemål om en restaurang eller fik. Men så har det ju varit coronatider...Vi har en pågående dialog, så vi får se var vi landar, säger Åse Ringborg.
Och den fråga som många ställer sig: Kan man se IFK:s matcher från någon lägenhet?
– Nej, det kan man inte, inte ens från taket säger Åse Ringborg.