Det är tidningen Fastighetsvärlden som står bakom arrangemanget och följaktligen var seminariets fokus inställt på fastigheter för boende och för handel och kontor. Temat för dagen var "Möjligheter på en rekordstark marknad". Kommunstyrelsens ordförande i Linköping Kristina Edlund och Kikki Liljeblad som är kommunalråd i Norrköping (båda S) inledde dagen med att teckna bilden av två snabbt växande städer med stora behov av bostäder och av samhällsfastigheter som till exempel skolor.
Under rubriken "Toppinvesterarna" framträdde därefter Louise Lindh som är vd i Fastighets AB LE Lundberg och Patrik Hall som är vd i Heimstaden. Även fastighetsanalytikern Daniel Anderbring från Cushman & Wakefield deltog i panelen. Han underströk betydelsen av det finns "regionala pengar" som främst Lundbergs representerar i fastighetsbranschen i Norrköping och Linköping.
– Allt behöver inte komma utifrån. Pengar drar pengar, sa Daniel Anderbring.
Louise Lindh berättade att Lundbergs fastighetsbolag har ungefär en tredjedel av sitt bestånd i Norrköping och Linköping. Värdet på hela beståndet är cirka 19 miljarder kronor.
– Just nu bygger vi sammanlagt nästan 800 hyresrätter i två stora projekt i de båda städerna, sa Louise Lindh.
Heimstaden har omkring 3000 av sina totalt 25 000 lägenheter i Norrköping/Linköpingsregionen. Både Patrik Hall och Louise Lindh beskrev "storstadsregionen" i Östergötland som "attraktiv" för byggare och investerare.
– Framförallt tittar vi på rätt så självklara saker som befolkningstillväxt, universitet och infrastrukturen för kommunikationer när vi gör - eller inte gör - investeringar. Men jag ska inte förneka att även känsloargument kan ha betydelse. När jag går igenom Norrköping och känner att "åh vilken vacker stad" så spelar det roll. Också andra saker som tryggheten i staden, städningen och "ordningen och redan" påverkar mina bedömningar, sa Patrik Hall.
Ekonomijournalisten Pontus Herin var moderator på seminariet. Han förde in samtalet på den mycket tudelade marknaden för fastigheter. Alla flockas i några få städer där alla vill bygga och köpa medan det i mindre orter ofta är mycket svårt att hitta vare sig någon som vill bygga eller som vill köpa lediga objekt. Och i de attraktiva städerna finns det samtidigt många människor och hushåll utan ekonomiska möjligheter att efterfråga det som byggs.
– Vi bygger med kvalitet, våra hus representerar stora värden och ska stå länge. Vilket är en viktig samhällsinsats i sig. Vi bygger däremot inte direkt för de som just nu har svagast ekonomisk ställning. Men för att få mer hållbara städer med blandade stadsdelar så är politiken viktig. En viktig sak är till exempel att få igång flyttkedjor genom att öka nyttjandegraden i det befintliga beståndet, sa Louise Lindh.