Det 16 600 kvadratmeter stora området gav ny plats åt 266 stycken nya bostäderi centrala Norrköping. Våren 2016 var de första lägenheterna klara för inflyttning, men trots rådande bostadskris har fatighetsförvaltaren Riksbyggen bara hyrt ut 90 % av sina hyresrätter.
– Det gör ont att behöva betala nästan elvatusen för det här. Det är fuskbygge rakt igenom, säger Pernilla Gyllander som bor i ett av de nybyggda husen med sin familj.
– Inget är som vi först trodde.
Idag betalar Pernilla Gyllander en månadshyra på 10 759 kronor för sin trea utmed Albrektsvägen. Trots att lägenheterna inte är mer än året gamla vittnar flera boende i området om sprickor i tak och lister, svajande golv, dyra parkeringsplatser, höga vattenkostnader och upprepade problem med byggnadens hissystem.
– Min kompis fastnade med mat i hissen. Det tog fyra timmar innan någon kom och hjälpte henne, berättar Pernilla Gyllander.
– Hissen är alltid trasig. I och med att vi har barnvagn som vi förvarar på balkongen så kommer vi inte ut ur huset när hissen inte funkar.
Hur bemöter Riksbyggen den här kritiken?
– De är alltid väldigt otrevliga och dryga. De vet inte hur lång tid åtgärder ska ta och vid flera tillfällen har de inte hört av sig när jag bett dem ringa upp. Lägenheterna är i sig fina, men vi är inte nöjda med hyresvärdarna.
– Det ska finnas en kontaktperson som har hand om området, men han som var ansvarig slutade och vi har inte fått reda på vem ersättaren är. Den informationen skulle skickas ut i mars, men vi har fortfarande inte hört någonting.
På sin hemsida beskriver fastighetsförvaltaren de nybyggda hyresrätterna som "prisvärda lägenheter med god kvalitet och attraktiv design, kombinerat med låg energiförbrukning". Bland de många fördelar som Riksbyggen väljer att lyfta fram, nämns närheten till IFK Norrköpings hemmaarena, Östgötaporten.
– Jag vågar inte gå ut när det är match, säger Pernilla Gyllander.
– Det blir skräpigt, skitigt och livat. Under större matcher dräller det in bortasupportrar på innergården. Vid ett tillfälle var den en glasdörr som blev inslagen, jag vet inte om det var fotbollssupportrar som gjorde det, men det var i samband med en match.
Pernilla Gyllander flyttade 2016 in i ett av de fyra höga våningshusen som ligger längs med Östgötaportens östra långsida. De fick kontraktet samtidigt som komplexet byggdes, utan att få veta i vilket hus som lägenheten skulle ligga. De sökte fastighetsförvaltaren Riksbyggen upprepade gånger, men utan att få några klara besked.
– När vi fick reda på att lägenheten låg på nedersta våningen, utemot arenan, började vi leta efter något annat direkt.
– Vi flyttade bare tre månader senare. En kompis som också fick bo med balkongen mot vägen flyttade med en gång, berättar Pernilla Gyllander.
Planerar ni att stanna där ni bor nu?
– Nej, vi söker febrilt efter något annat.
En snabb rundringning bland boende i hyresrätterna visar att de höga hyrorna tros vara den primära orsaken till de tomma lägenheterna. De höga hyrorna har en avskräckande effekt på intressenter runt om i länet.
I somras lyfte länsstyrelsen ett varningens finger för att merparten av de bostäder som byggs är riktade till hushåll med höga inkomster. Byggandet går på högvarv, med de högsta nivåerna för nybyggnationer på 25 år i alla regioner och län, men hushåll med begränsad betalningsförmåga får det fortsatt svårt att etablera sig på bostadsmarknaden. Hyrorna på Nya Parken Allé sträcker sig från 7,500 till 12.500 kronor i månaden.
– Det är många som vill flytta härifrån. Det ligger lägenheter ute på internet hela tiden, säger Pernilla Gyllander.
Vad tror du det beror på?
– Den höga hyran och läget. Det är så trångt att det blir deprimerande att se utåt.
philip.sunden@folkbladet.se