Kikki Liljeblad är ordförande i stadsplaneringsnämnden i Norrköping och har under den gångna mandatperioden varit kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor.
Rapporten ”En bostad för alla” är Kikki Liljeblads eget initiativ, en rapport som kan användas av vem som än får ansvaret för bostadsfrågorna nu efter valet.
Kikki Liljeblad nämner tre anledningar till att hon hösten 2017 bestämde sig för att genomföra en egen bostadsrapport. I oktober 2017 kom det rapporter om att bostadsmarknaden höll på att krascha. Och under hela mandatperioden har bostadsfrågan diskuterats i kommunfullmäktige.
– Vi diskuterade mycket om det här med billigt boende och billigt byggande. Många tycker, och även jag, och har kanske inte alltid alla fakta.
Den tredje anledningen var en ilska hos Kikki Liljeblad över att man nationellt inte kom överens om bostadspolitiken.
– Jag vill veta: Vad tycker branschen? Hur ser man på Norrköping? Hur ser man på billigt boende och billigt byggande?
Under hösten 2017 och våren 2018 genomförde Kikki Liljeblad 45 intervjuer med aktörer på bostads- och fastighetsmarknaden.
– Tanken med den här rapporten är att få i gång en diskussion om bostadsmarknaden. Att fler ska diskutera bostadsproduktion och samhällsplanering i en större helhet, säger Kikki Liljeblad.
Bland de förslag som kommit fram, som Liljeblad tycker är viktigast för Norrköping, finns att inrätta ett samhällsbyggnadsråd.
– Man vill ha en dialog i kommunen, sitta ner tillsammans och diskutera.
Flera företag vill göra mer och vara delaktiga i stadsutvecklingen. Kommunen borde också bli kaxigare och tala om vad den vill, är en annan åsikt.
En kritik är att det tar för lång tid att ta fram en detaljplan och att kommunen kan ändra sig när det kommer en ny handläggare.
Några företag tror också att de ska drabbas av repressalier om de kritiserar kommunens arbete. Inte minst det måste man akut ta tag i, menar Liljeblad.
Och så i diskussionen om att bygga billigt:
– Bara för att man bygger billigt så innebär inte det att den som behöver en billig bostad kommer att få den, säger Kikki Liljeblad som är inne på att man behöver från statens sida rikta stöd till individen, i form av bostadsbidrag, eller en morot för fastighetsägare att upplåta ett visst antal bostäder för den som kanske tjänar under en viss summa, för att också få integration.
– Sedan pratar många om prefabricering, typhus, bygga ytsmart – där kan vi som kommun ställa större krav. Det är några av fastighetsägarna som också tycker att man ska låta kommuner vara försöksobjekt för att minska på vissa regelverk. Det kan jag tycka är lite spännande.