Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På bar backe efter branden?

När det brunnit i en lägenhet kan det få konsekvenser för hyresgästen beroende på skrivningen i hyreslagen. Nu tillsätts en utredning om det går att göra hyresgästen mindre sårbar om olyckan slår till.

När olyckan slår till. Hyresgästers hyresavtal kan förfalla efter en brand, utan uppsägning. Nu tillsätts en utredning.

När olyckan slår till. Hyresgästers hyresavtal kan förfalla efter en brand, utan uppsägning. Nu tillsätts en utredning.

Foto: Robert Svensson

BOSTAD2017-11-04 16:00

I hyreslagen finns bestämmelser att hyresavtalet förfaller om en lägenhet blir så förstörd att den inte kan användas för avsett ändamål – detta utan formell uppsägning. Vid en brand behöver inte hela lägenheten bli förstörd för att avtalet ska kunna sägas upp men skadorna ska vara omfattande.

– Detta får stora konsekvenser för dem som drabbas och lagstiftningen har behövt justeras under flera år. En utredning presenterades 2007 där det föreslogs att en hyresgäst skulle ha rätt att återflytta till lägenheten om den återuppbyggs till exempel efter en brand men tyvärr har inget skett sedan dess, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Man kan alltså som hyresgäst stå utan lägenhet efter att olyckan varit framme oavsett vad som orsakat branden. I många fall ordnar hyresvärden fram en evakueringslägenhet och ger hyresgästen möjlighet att flytta tillbaka till lägenheten när den är färdigställd men detta sker inte alltid.

– När hyresavtalet förfaller finns ingen skyldighet för hyresvärden att ordna ett annat boende och heller ingen skyldighet att erbjuda hyresgästen att flytta tillbaka till lägenheten när den återuppförts. Hyresgästen blir utan bostad samtidig som man förlorar hela sitt bohag och den trygga miljö som ett hem innebär, säger Susanna Skogsberg.

Nu tillsätter regeringen en utredning för att se över hyresgästens rättigheter i dessa fall.

– Regeringens beslut om att tillsätta en utredning för att se över hyresgästers rättigheter vid brand är mycket välkommet och något Hyresgästföreningen har arbetat för i flera år. Vi lämnade i maj i år över en uppmaning till Morgan Johansson, som då var ansvarigt statsråd, om att se över detta. Det känns därför extra bra att Heléne Fritzon och regeringen nu lyfter denna skevhet i lagstiftningen, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!