De svenska priserna på småhus fortsätter att stiga, under perioden maj till juli 2017 med fyra procent jämfört med perioden februari till april i år enligt SCB:s småhusbarometer till och med juli. Jämfört med samma period förra året har priserna gått upp med över nio procent. På länsnivå har småhuspriserna stigit allra mest i Östergötland: jämfört med samma period förra året har priserna höjts med 14 procent. Under maj till juli i år har det i länet gjorts 510 husköp till ett snittpris av 2 521 000 kronor.
När man tittar på större kommuner visar det sig att Norrköping placerar sig på fjärde plats i landet när det gäller procentuell höjning av småhuspriserna. Även här är ökningen jämfört med förra året 14 procent, under den senaste tremånadersperioden har 145 husköp genomförts här till ett snittpris av 3 016 000 kronor per fastighet – som en jämförelse kan konstateras att huspriserna i Linköping sedan förra året har ökat med nio procent; däremot är snittpriset högre: 3 520 000 kronor.
– Jag delar bilden av stigande priser i vårt område, säger Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling:
– Det är en fortsatt stark efterfrågan på både fastigheter och bostadsrätter. Norrköping är en ort där bostäderna ökat i pris många år och det är fortsatt lågt utbud här, det i kombination med låga räntor gör att priserna stiger på alla bostadsslag.
Det har förekommit varningar från somliga om att den svenska bostadsmarknaden är överhettad och att Sverige kan ha en bostadsbubbla som löper risk att spricka; detta beroende på den höga belåningen hos hushållen. Norge har haft kraftigt ökande huspriser de senaste åren men där vände det i början på året. I juli sjönk bostadspriserna i Oslo med 2,8 procent jämfört med månaden innan.
Ser du några tecken på att också vi kan få vikande priser framöver?
– Nej, jag känner ingen oro om inte utbudet plötsligt ökar hastigt eller att räntorna ökar dramatiskt och det finns inget som tyder på det, bedömer Magnus Dahlgren som tillägger att man från det politiska hållet har vidtagit mått och steg.
– Man har gjort vad man kan för att kyla ner med amorteringskrav och annat. Även inom bankväsendet har man börjat prata om skuldkvotstak så man får inte låna hursomhelst nu.
Det byggs mer nu, kan det leda till att utbudet kommer ikapp efterfrågan?
– Man kan tycka att det byggs mycket men det skulle behövas mycket mer. Under 10-20 år byggde man knappt någonting och nu har man hamnat i en sits där det är ytterst svårt att bygga ikapp och det gäller inte bara Norrköping utan stora delar av Sverige, säger Magnus Dahlgren.
– Det skulle behövas fler hyresrätter men även bostadsrätter så att flyttkedjor kom igång och fler småhus kom ut på marknaden.
Dyraste småhusen hittar man i Nacka, där är det genomsnittliga priset från hus sålda maj till juli i år hela 8 053 000 kronor, det innebär en höjning sedan 2016 med 11 procent. Det finns dock en kommun där priserna inte ökar överhuvudtaget: Örebro. Den senaste tremånadersperioden har priserna i Örebro län till och med gått ner med fyra procent.
011-200 472