I veckan kom årets bostadsrapport från Sveriges förenade studentkårer (SFS).
Den visar att det fortfarande råder djup bostadskris för landets studenter.
Av de 33 granskade studentstäderna är det bara nio där nya studenter kan hoppas på en lägenhet inom en månad från terminsstarten.
I de tolv städerna med tuffast bostadsmarknad kan studenter behöva vänta i över ett halvår. I vissa städer är väntetiden minst ett år.
Linköping är en av de städer där det blivit svårare för studenter att hitta bostäder och är numera med på röda listan vilket innebär att studenter inte kan garanteras ett förstahandskontrakt under första terminen.
Norrköping är alltjämt gulmarkerad vilket innebär att studenter kan erbjudas lägenhet någon gång under hösten.
– Det är ungefär som i fjol. Det ligger ganska stabilt. Söktrycket i fjol var inte riktigt lika högt som åren innan och det har hållit i sig, säger Ida Gröndahl.
Är det många som står utan lägenhet nu?
– Nej, det är några som får lägenhet 1 september och sedan har vi ett gäng som väntar på lägenhet till 1 oktober men sedan har vi täckt in allihopa. Det är inget stort antal, majoriteten flyttar in i augusti när skolan börjar.
Har situationen i Linköping haft konsekvenser för Norrköping?
– Det kan vara att vi får fler frågor från de som ska läsa i Linköping om det finns möjlighet att få lägenhet här, men i och med att vi prioriterar nyantagna till Campus Norrköping så hänvisar vi dem till Linköping. Vi kan inte hjälpa dem i dagsläget.
Har ni några tillfälliga lösningar för studenter som inte har fått någon bostad?
– Kombo, som är studenternas hyresgästorganisation, har en så kallad nödlägenhet mellan augusti och oktober. Dit kan man vända sig om man verkligen skulle sitta på gatan och inte ha någonstans att ta vägen. Sedan finns det en bostadspool. Då är det privatpersoner som anmäler om de har ett rum över som de vill hyra ut, säger Ida Gröndahl.
I april nästa år är det beräknad inflyttning i de nya studentlägenheterna i Kopparhusen i Industrilandskapet. Totalt handlar det om 116 rum.