Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finns boende för nyanlända?

När etableringsperioden går ut för många nyanlända i mars nästa år ska de ordna eget boende. För Norrköping är detta knappast en ny situation.

"Ingen ny situation". Lars Stjernkvist (S) menar att Norrköping har levt länge med den situation som Stockholmskommuner nu beskriver.

"Ingen ny situation". Lars Stjernkvist (S) menar att Norrköping har levt länge med den situation som Stockholmskommuner nu beskriver.

Foto: Jeppe Gustafsson

Bostad2017-10-25 07:00

Den 1 mars 2016 trädde bosättningslagen i kraft – en lag som hade som syfte att få en jämnare fördelning av nyanlända med uppehållstillstånd mellan landets kommuner. Enligt TT har kommunerna uppmanats att hitta boende åt 60 000 nyanlända sedan dess. Men den 1 mars nästa år går den tvååriga etableringsperioden ut vilket innebär att de nyanlända ska ordna eget boende – något som inte kommer att bli lätt med tanke på bostadsbristen i många kommuner.

Till Norrköping anvisades 154 personer för 2016 och 91 för 2017. Dessa siffror speglar dock inte hela verkligheten eftersom betydligt fler flyttar till städer som Norrköping enligt EBO (vilket innebär att den nyanlända kan flytta till vilken kommun som helst om man har ordnat boende där).

– Just nu har vi sammanlagt omkring 800 nyanlända med uppehållstillstånd som flyttat hit antingen genom anvisning eller EBO, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Många av dessa har en svag förankring på bostadsmarknaden och är redan nu till exempel inneboende hos någon även om de formellt har eget boende.

TT har alltså uppmärksammat vad som händer i kommunerna när de nyanlända går ur etableringsfasen och exemplifierar med Nacka och Haninge som ser stora problem med att hitta bostäder att erbjuda.

– Den situation de här kommunerna kommer att hamna i har Norrköpings kommun upplevt fast värre under ett antal år, det är inget nytt för oss och det här kommer inte att innebära någon väsentlig skillnad, menar Lars Stjernkvist.

– Sedan handlar det här inte bara om nyanlända: Norrköping är en inflyttningsstad med en arbetsmarknad som växer så vi har en bostadsbrist, så är det.

Lars Stjernkvist tycker att den här diskussionen beskriver ett dilemma som präglat flyktingpolitiken under lång tid.

– 2015 års flyktingström påverkade inte mycket alls för en stor del av landet medan Norrköping har tagit emot väldigt många människor. Om vi hade hittat en bättre metod för mottagandet där i början hade mycket varit vunnet, säger Lars Stjernkvist.

I denna situation är det inte bara fler bostäder som behövs.

– Den snabbaste lösningen nu är att stärka det individuella stödet till de med lägst inkomster. Det kan handla om nyanlända men också om pensionärer eller barnfamiljer som saknar jobb och inkomster. Sedan behövs flera olika saker, vi behöver bygga bostäder för de med jobb och inkomst så de väljer Norrköping och vill också bygga billigare bostäder men de kommer ändå att vara för dyra för många.

Bosättningslagen

Syftet med bosättningslagen är att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun

Kommuner med jämförelsevis god arbetsmarknad, stor befolkning och lågt mottagande tar emot fler nyanlända

Etableringsperioden ska underlätta för de nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället.

Etableringstiden kan som längst uppgå till 24 månader

Norrköping blev 2016 anvisade 266 nyanlända och i år 91.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om