Länsstyrelsen Östergötland har nu presenterat resultatet av den regionala bostadsmarknadsenkäten för 2019 som har besvarats av länets kommuner. Den visar att det idag för första gången råder ett underskott på bostäder i samtliga kommuner i länet – i den förra enkäten rådde balans i två kommuner. Den visar också att bostadsbyggandet har bromsat in vilket inte bådar gott för framtiden. Det sammanlagda bostadsunderskottet i länet beräknas uppgå till cirka 10 000 bostäder.
I prognosen för hur läget ser ut om tre år bedömer endast tre kommuner att det då kommer att råda balans på bostadsmarknaden – en av dessa är Söderköping, de andra är Mjölby och Ydre. De viktigaste anledningarna till att byggandet minskar bedöms vara höga byggkostnader samt brist på attraktiv detaljplanelagd mark.
– Vi har ett fortsatt besvärligt läge på bostadsmarknaden, med höga bostadspriser och svårigheter med att hitta boendelösningar för alla slags hushåll. Trots att vi har stora underskott på bostäder sjunker det generella byggandet, vilket hämmar möjligheten att skapa en god tillväxt och social välfärd i länet, kommenterar Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland, i ett pressmeddelande.
Man konstaterar i sin analys att de största underskotten gäller bostäder för "särskilda grupper och hushåll med låg betalningsförmåga som ungdomar och nyanlända", man konstaterar också att det på många håll råder brist på särskilt anpassade bostäder för äldre.
Efter den stora ökningen av bostadsbyggandet 2014-2015 har byggandet minskat tre år i rad – antalet påbörjade bostäder i länet minskade med hela 34 procent mellan 2017 och 2018. Länsstyrelsen Östergötland konstaterar: "Att byggtakten dämpas eller minskar är en trend som syns över hela landet men nedgången är särskilt tydlig i Östergötland och ytterligare några län.". Man tillägger dock att det syns en ökad aktivitet med bostadsplanering i de flesta av länets kommuner.
Länstyrelsen pekar i sin analys på att just boendesituationen för särskilda grupper måste lösas men att den frågan inte är helt enkel: "Dessa frågor kan inte lösas enbart genom ökat byggande utan en mängd åtgärder behöver också ske inom andra samhällsområden.". Man skriver också att initiativ nu tas i länets kommuner om ändrade arbetssätt för att "motverka segregation för att stödja grupper av hushåll som har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden".