Det är Mäklarhuset som gjort en större undersökning om vilka möjligheter 25- till 30-åringar har att köpa sin egen bostad i landets tio största städer. Man har räknat på en liten lägenhet (max 30 kvadratmeter) i cityläge och undersökt fyra yrkesgrupper. Resultaten visar att förutsättningarna skiljer sig ganska mycket åt mellan städerna. Man kommer till slutsatsen att det tar mellan 4 och 22 år för yrkesverksamma unga utan eget sparande att spara ihop till kontantinsatsen (15 procent).
När det gäller de två östgötska städerna på listan: Norrköping och Linköping uppvisar dessa också skillnader mot varandra enligt siffror inhämtade från SCB. Ett exempel är den genomsnittliga inkomsten för unga i de olika yrkesgrupperna, här ligger lönenivån i Linköping högre i tre av fyra grupper. Det som avviker är "omsorgsyrken" där genomsnittliga lönen är något högre i Norrköping (16 144 mot Linköpings 15 824).
Men den genomsnittligt högre lönen kan de unga i Linköping behöva: enligt undersökningen krävs en kontantinsats på i genomsnitt över 200 000 kronor om man vill bo i centrala Linköping. Det innebär att det tar 7-10 år att spara ihop till denna lägenhet för de boende i Linköping (om man räknar med att sparandet uppgår till 10 procent av den disponibla inkomsten).
I Norrköping däremot ligger den genomsnittliga kontantinsatsen på runt 130 000 kronor så trots lägre disponibel inkomst tar det här bara 5-7 år att spara ihop till insatsen – om man nu kan tala om "bara" i detta sammanhang.
– Hundratusentals unga står utan egen bostad. Vår undersökning visar att de har råd med ett eget boende, till och med i storstädernas citylägen. Problemet är att bolånetaket slår undan benen för unga som saknar ett stort eget sparande. För de som inte har föräldrar som hjälper blir det svårt att köpa något eget, kommenterar Mäklarhusets vd Erik Wikander i ett pressmeddelande.
I undersökningen konstateras att Stockholm och Göteborg sticker ut med sina höga priser som är på sådana nivåer att "en högre ränta skapar boendekostnader som motsvarar en kostnad på omkring eller över hälften av inkomsten efter skatt".
Mäklarhusets slutsats är att orsaken att så få unga har råd att bo centralt framförallt är bolånetaket med ett krav på en insats om 15 procent. Sedan det infördes "har trösklarna till eget boende blivit väldigt höga, för väldigt många.".