På kurs mot currykryss

På en gräsmatta kliver ett 30-tal människor omkring med pinnar i händerna. Pinnarna far åt alla möjliga håll, speciellt om man kliver på ett curry- eller hartmankryss.

Med hjälp av vinkelpinnar och slagrutor fick kursdeltagarna lära sig hitta både currykryss och hartmankryss.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Med hjälp av vinkelpinnar och slagrutor fick kursdeltagarna lära sig hitta både currykryss och hartmankryss. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

BORGGÅRD2004-06-07 06:00
Det är inte riktigt så märkligt som det låter, det är inga vanliga pinnar utan så kallade vinkelpinnar - som böjda stickor med ett plasthölje att hålla i. Kerstin Adamsson är en av deltagarna i slagrutekursen och hon går sakta framåt samtidigt som hon uppmanar sig själv att söka efter ett currykors. Och just som hon kliver på den markerade linjen på gräsmattan som visar var currykorset är, så ger pinnarna utslag.
- Jag tycker att allt det här med magnetfält och vilken påverkan det har på oss är intressant. Jag har läst massor av artiklar i ämnet, men det är första gången jag är på en sån här kurs, säger Kerstin Adamsson som också fått med sig dottern Linda Stockberg.
Dagen inleddes med att kursledaren Kjell Westerberg, som är konsult i miljö och hälsa inledningspratade kring slagrutans olika användningsområden och hur vi påverkas av bland annat jordstrålning, tandlagningsmaterial och bärbara telefoner.

Slagrutans reaktion
Efter att deltagarna fått pröva på att använda vinkelpinnarna för att hitta curry- och hartmankryss var det dag att pröva slagrutan. Den ska hållas på ett speciellt sätt så att den spänns en aning, sedan är det bara att gå och känna när man får en reaktion. Slagrutan åker då liksom upp i luften, eller ner. Med hjälp av slagrutan kan man hitta curry- och hartmankors, vatten, mäta dess volym och riktning, hitta dolda ledningar och andra föremål bland annat.
- Det här var inte lika lätt som med vinkelpinnarna, säger Kerstin Adamsson.
Hon har tidigare varit på kurs där man genom lod mätt upp energin exempelvis kring kaffekokaren och mikron.

Vill skydda sig
- Jag vill försöka skydda mig mot magnetfälten som finns kring maskiner i min vardag och jag är inte främmande för att flytta på min säng om jag när jag kommer hem upptäcker att den står i ett curry- eller hartmankryss. Fast jag sover så gott så jag är mer bekymrad över vad vi stoppar i oss, säger, Kerstin Adamsson.
Det är hos Viola och Ole Kattilakoski på Odenslund som kursen pågår och det är Viola som för tredje året i rad bjudit in Kjell Westerberg, tillsammans med Ole Kvamsdal från Stockholms universitet.
- Jag har gjort det för att jag är personligt intresserad av alternativ. Jag har 20 års erfarenhet av arbete inom hälsokost så det tog nog ett år innan jag slutade vara så skeptiskt mot Kjells sätt att arbeta. Nu tycker jag att det är både logiskt och enkelt.
Många krånglar till allting, läkare har sin syn, Kjell en annan, berättar Viola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om