Till slut kunde de ränna fram
Efter två års uppehåll kunde inte vädret och isen vara så mycket bättre. Göta kanalrännet gick igår av stapeln med 2 500 långfärdsskridskoåkare som for iväg utmed kanalens frusna vatten.
Vilken fart man väljer på kanalen är upp till var och en. Men först kom de som åkte i ett hastigare tempo. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Det är skridskoåkare från hela Sverige som tagit sig hit idag och även endel från Holland, ler Anna Backarp, projektledare för Göta Kanalrännet.
Nya turer
I år var två turer nya, Lilla Götakanalrännet och Tur och retur. Och klockan halv elva gick starten för det Klassiska rännet i Borensberg. Förstförsvann de med lite högre hastighet och sedan bar det av för alla i lugnt mak.
- allra sist var en familj med sex barn och hela familjen var kvittrande glada, berättar Claes-Göran Österlund, chef för Kanalbolaget som var mycket nöjd med arrangemanget.
- Men visst går det alltid att förbättra. Köerna för att köpa korv var nog lite för lång och de olika rännen ska kanske inte mötas. men annars är vi jättenöjda, fortsätter han.
Sammanlagt åkte 2 300 skridskoåkare, från sex år ända upp till 70 år, på Göta kanal i helgen.
- Ja det är ett riktigt familjeäventyr så vi har inte tidtagning. Kanske det kommer och kanske rännet någon riktigt kall vinter kan få gå ända från motala till Söderköping, hoppas Johan Backarp, informatör.
"Gillar utmaningar"
Men att starten gick av stapeln i Borensberg hindrade inte Norrköpingsbor från att komma till starten.
- Nej jag har varit med ända sedan det startade för fem år sedan, ler Lars Bringfelt.
- Jag gillar utmaningar och lite annorlunda saker och det är det här.
Lite missnöje var det över de många broarna som alla var tvungna att gå runt. Det var ett evigt på och av med skridskorna som stannade upp farten.
- Varför har de inte lagt en gummimatta eller träplank som vi kan gå på, undrade många medan andra både kröp och kanade under broarna för att slippa ta av sig skridskorna.
- Vi kan inte ta bort broarna eftersom de på grund av kylan krymper och blir skörare, förklarar Claes-Göran Österlund.