Hans tredje bok om Kina

Förre Finspångsbon Jojje Olsson, 32, bor sedan flera år i Kina. Nu har han skrivit en kritisk bok om den politiska regimen i landet.

Hemma i Finspång. Förre Finspångsbon Jojje Olsson bor numera i Kina, men är just nu hemma på besök i Finspång.

Hemma i Finspång. Förre Finspångsbon Jojje Olsson bor numera i Kina, men är just nu hemma på besök i Finspång.

Foto: Sören Boström

BOKSLÄPP2016-08-08 11:00

Boken heter ”Det nya Kina” och är planerad att släppas första veckan i september.

Enligt Jojje själv är han i boken starkt kritisk mot den nya presidenten Xi Jinpings sätt att leda landet:

– Vi var många i Kina, som hade stora förhoppningar när nye presidenten Xi Jinping tillträdde sitt ämbete 2012, att han skulle verka för ett mer fritt Kina och mindre förtryck. Att landet skulle närma sig styresskicket i Taiwan och Sydkorea.

– Men, säger Jojje Olsson, istället har det blivit precis tvärtom och Kina verkar sakta men säkert närma sig Nordkoreas styressätt, med försämring av mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och rättssäkerhet.

Är det så klokt av dig att skriva en sådan bok, med tanke på du sett tecken på mindre yttrandefrihet?

– Det får väl framtiden utvisa, men jag kände att det var läge nu att min tredje bok om Kina, skulle handla om just denna försämring. Boken beskriver även hur såväl miljö, som ekonomi och konflikter med etniska minoriteter i Tibet och Xinjiang har försämrats och rent av nått en brytpunkt.

Vad kan du berätta om dina två tidigare böcker om Kina?

– Den första hette ”Peking - förändringarnas stad” och kom ut 2013. Där försökte jag beskriva den, enligt mig, rätta bilden av Kina, som den berättas av invånarna själva. Och Peking, där jag bor, är en stad med dynamik och som utvecklats i en rasande fart, vilket jag försökte beskriva i boken.

– Min andra bok hette ”Mitt Peking” och är helt enkelt en guidebok, för besökare, där jag ger tips om var man kan äta, handla och roa sig och i boken finns också 200 bilder som jag tagit själv.

Försörjer du dig enbart som författare?

– Nej, det är ungefär 50 procent av min tid och de andra 50 procenten jobbar jag som frilansjournalist för olika magasin och tidskrifter. Hittills har jag skrivit artiklar och fotograferat åt över 100 olika magasin.

Vad handlar artiklarna om?

– Främst är det om politik, ekonomi och miljöfrågor. Men jag skriver om flera vitt skilda ämnen, helt enkelt om vad som gäller just nu i Kina och inom det område i landet där jag verkar.

Men just nu är du hemma i Sverige och Finspång?

– Ja, jag åker hem varje sommar till Sverige och framförallt Grytgöl, där jag är uppvuxen och där min far och mina syskon bor. Det är väldigt lugnt och tyst där, jämfört med livet i Peking. Men efter ett tag i Grytgöl, brukar det kännas lite tråkigt och då är det dags att börja tänka på återresan till mångmiljonstaden i Kina!

070 - 37 28 234

Peking (eller Beijing; bokstavligt översatt: ”norra huvudstaden”), är huvudstad i Folkrepubliken Kina sedan den 1 oktober 1949. Peking är ett av Kinas fyra kinesiska storstadsområdena som står direkt under landets centrala förvaltning, vilket innebär att staden har samma administrativa ställning som en provins. Den totala folkmängden i det administrativa storstadsområdet uppgick till 19,6 miljoner vid folkräkningen 2010.

(Från Wikipedia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om