Unika Finspångsböcker

35 000 kronor har växt till 250 miljoner kronor!Det handlar om den kanske bästa affär Norrköpings kommun någonsin gjort.

Sorgetåg. Den här bokrullen visar romerske kejsaren Karl V:s sorgetåg i Bryssel 1558. Ett unikt praktverk som ingår i Finspongssamlingen.

Sorgetåg. Den här bokrullen visar romerske kejsaren Karl V:s sorgetåg i Bryssel 1558. Ett unikt praktverk som ingår i Finspongssamlingen.

Foto: Sören Boström

BOKSKATT2016-10-30 12:00

Nämligen inköpet av böckerna som ingår i den så kallade Finspongssamlingen, som tidigare funnits på Finspångs slott.

– Det var 1903 som dåvarande Norrköpings stad, fick ett erbjudande av Finspongs Bruk att köpa boksamlingen, sedan bruket kommit på obestånd, berättar Ola Gustafsson, bibliotekarie på Norrköpings stadsbibliotek.

– Från början var det meningen att böckerna, precis som slottets konstsamling och möbler, skulle säljas på auktion. Men efter olika turer beslutade man att istället sälja hela boksamlingen i ett paket.

– Budet gick först av någon anledning till Göteborgs stad, som dock tackade nej. Då gick budet till Norrköpings stad, som sa ja och köpte in hela boksamlingen.

– Priset bruket begärde var en krona per volym och eftersom det var 35 000 böcker i samlingen, fick Norrköping betala 35 000 kronor, för boksamlingen, som numera värderas till 250 miljoner kronor, säger Ola Gustafsson som nyligen höll ett föredrag i Villa Swartz om den här väldigt unika samlingen.

Men böckerna är inte till salu idag?

– Nej, samlingen lär aldrig säljas, så Norrköpings kommun kan inte räkna med att tjäna några pengar på den här bokskatten.

Varför är då böckerna så värdefulla?

– Därför att samlingen innehåller många stora praktband från 1400-talet och framåt och bland böckerna märks Gustav Vasas bibel från 1541, Dahlbergs Suecian och Lasse Lucidors Heliconas blomster från 1600-talet och Linnés svenska fauna från 1700-talet.

– Men alla böckerna är inte värdefulla, utan en del är väl fortfarande bara värda en krona styck medan praktverken har ett oerhört stort värde.

Vad är det för sorts böcker i samlingen?

– Det är allt från skönlitteratur och atlasböcker till faktaböcker om vapen och annat, eftersom Finspongs Bruk ju producerade kanoner.

Vad hände med böckerna direkt efter inköpet 1903?

– Först placerades de i ett förråd i Rådhustornet, där de fick ligga magasinerade i många år, innan de flyttades över till Villa Swartz 1913.

– Men nyligen, 2013, flyttade vi ut hela samlingen till Bråvalla av flera skäl. Bland annat av säkerhetsskäl, då den nu förvaras mycket bättre inlåst i ett före detta vapenförråd ute på den tidigare flygflottiljen och där vi också kan hålla mycket bra luftfuktighet, för att samlingen ska bevaras i gott skick.

Kan vem som helst låna böckerna?

– Vi har digitaliserat många av dem och på så vis kan alla få låna dem, men originalböckerna lånar vi sällan ut. När vi gör det är det oftast till forskare, som kommer hit från bland annat Holland, där man har stort intresse av sin landsman Louis De Geer och det som tillhört honom och den släkten. Men vi har även forskare från hela världen, bland annat från Ungern och Japan, som efterfrågat Finspongssamlingen, som man för övrigt kan hitta på Libris databas.

– Och lördagen den 12 november kan alla som vill, komma och se Finspongssamlingen på Bråvalla, då det är öppet hus där i samband med Arkivens dag, tillägger Ola Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om