Ranelid berättar om sin oro för det svenska språket framtid. Journalister som skriver med stora bokstäver mitt i meningar, som inte kan särskilja "de" och "dem". Han beskriver även sin farhåga över att många idag bland annat säger "typ", "asså" och "liksom" i varenda mening. Björn är orolig att det svenska vetenskapliga språket håller på att dö ut. Han berättar också poetiskt om sin förtvivlan över mänsklig ondska och om sin misstro gentemot alla nutida känslolösa robotar.
Ett uttalande som väckte stor uppmärksamhet häromveckan var när Björn Ranelid i en intervju med SVT:s Aktuellt sa att han var för "känd och berömd" för att vara med i Svenska Akademin.
– För älskad sa jag också att jag var och jag står för mina ord. Hoppas ni ser det med glimten i ögat, men det är sant. Jag är för känd, berömd och för älskad för att vara med i Svenska Akademin, säger Björn Ranelid till Folkbladet innan framträdandet på Bokfestivalen.
Han säger också att det är väldigt smalt inom Svenska Akademin.
– Man måste vara på ett visst sätt. Jag är inte på ett visst sätt, jag är för stor och för berömd. Jag har gjort allt. Allt från Lasse Stefanz till vacker poesi, min 35:e bok kommer ut i september. Jag har medverkat i Let´s dance, Melodifestivalen, Arga Snickarn, Parnevik, tre intervjuer i Skavlan, 14 med Malou von Sivers, jag var Sveriges snabbaste fotbollsspelare en gång i tiden, har inte varit sjukskriven på 41 år och har 5,8 miljoner tittare på min Blocket-annons, säger han med skrytsamt men med glimten i ögat.
Åskådarna, som fyllt salen, är involverade. På en timme hinner Ranelid förmedla många budskap på sin "Ranelidska".. Han förklarar hur viktigt det är att ta hand om sina medmänniskor. Han påstår sig veta livets absolut viktigaste mening.
– Varje människa existerar endast i ett exemplar, och när du är borta kan du aldrig ersättas.
En i publiken undrar om man inte kan kalla två klonade människor för identiska. Björn ger snabbt svar på tal.
– Det går inte att klona människor, dessutom är alla upplevelser en del av själen. Det existerar inte två identiska själar, förklarar han för att bevisa sin teori om att alla människor är helt unika och att man måste behandla alla i sin omgivning med respekt.
Björn blandar allvar och poesi med humor och skratt. För publiken i biblioteket berättar han att det är ett falskt rykte att han solar solarium.
– Jag solar inte solarium. Men jag går inte och gömmer mig som dem i Svenska Akademin. Jag är ute och springer. Jag är ute i naturen. Jag är ute och solar från februari, mars, förklarar han skämtsamt.
Ute i solen utanför biblioteket sållas det bland böcker och bokrea.
– För att få plats med nya böcker i bibloteket har vi tagit undan en hel del böcker som vi säljer billigt, berättar bibliotekarie Pontus Gunnarsson.