Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Boka grönsaker både gasar och bromsar

Mikael Book som driver Boka grönsaker står inför ett vägskäl. Den här sommaren både gasar och bromsar han och funderar på hur företaget ska utvecklas framåt.

Mikael Book, med dottern Idde, bland krondillen som är hårdvaluta nu när kräftsäsongen närmar sig.

Mikael Book, med dottern Idde, bland krondillen som är hårdvaluta nu när kräftsäsongen närmar sig.

Foto: Mikael Grip

Boka2022-08-01 14:00
undefined
Mikael Book framför den nya lilla affären utmed vägen.
undefined
Här kan kunderna själva ta de grönsaker man vill ha och betala via swish.

Samtidigt som Mikael öppnat en liten affär utmed vägkanten i byn Boka, några kilometer norr om Grytgöl, har han dragit ner på antalet personer som prenumererar på företagets grönsaker.

– Affären är ett bra komplement, där kunder kan stanna till och köpa det de vill. Vi har minskat från 50 till 40 prenumerationer, mest för att det inte finns någon barnomsorg i Grytgöl längre. Vi skulle sammanlagt behöva åka bil en och en halv timme om dagen till Ljusfallshammar för att lösa barnomsorgen. Det känns inte värt det, säger Mikael med minsta dottern Idde, ett år i famnen.

undefined
"Vi har kommit till en slags brytningsgräns. Potentialen att utöka är stor, men eftersom allting görs av människokraft skulle vi behöva anställa säsongsarbetare om vi skulle odla på mer mark", säger Mikael Book med dottern Idde i famnen.

Lösningen blir nu att Idde är med pappa Mikael och mamma Isabelle om dagarna, när äldre syskonet Nor inte har sommarlov, utan är i skolan.

– Det fungerar rätt bra. Jag har Idde i en sele när jag jobbar och Isabelle som är konstnär jobbar också hemifrån, så vi turas om. Det handlar om långt mer än 40 timmars arbetsveckor, men det är helt klart värt det. Det är så kul liv och ger oss så mycket, berättar Mikael som flyttade till Boka tillsammans med Isabelle 2015. 

Då hade ingen bott på den lilla gården på 30 år. 

– Tanken var att syssla med självhushållning, men odlingarna växte mer och mer. Till sist odlade vi för mycket och kunde sälja på marknader. För tre år sedan började vi med prenumeranter som ville köpa våra grönsaker. 

undefined
Tuppen har järnkoll på sina höns.

På gården finns det förutom en mängd olika grönsaker, även höns, får och ett gäng katter.

– Det är Kindahöns som är anpassade för Östergötland och Hälsingefår. Katterna sköter sorkkontrollen. Det finns gott om möss och sorkar här, konstaterar Mikael.

undefined
"Jag älskar att rensa ogräs bland krondill, det luktar så gott", förklarar Mikael.

På odlingarna finns det omkring 60 olika grödor. Lök, grönkål och krondill går bäst nu i högsommarvärmen.

– Telefonen går varm när kräftsäsongen närmar sig. Jag älskar att rensa ogräs bland krondill, det luktar så gott. Även sparris har varit en succé i år, berättar Mikael.

undefined
Allt arbete görs manuellt på gården.

 Just nu odlas det på 2 000 kvadratmeter av den totala hektaren odlingsmark som finns. Allt arbete sker manuellt med handverktyg.

– Vi har kommit till en slags brytningsgräns. Potentialen att utöka är stor, men eftersom allting görs av människokraft, så skulle vi behöva anställa säsongsarbetare om vi skulle odla på mer mark. Det är en väg vi funderar på att gå. Jag är säker på att vi skulle kunna ha 100 prenumeranter om vi ville, säger Mikael Book och sveper med ena handen över krondillen.

Karta: Grytgöl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!