Den 15 januari firas Tulpanens dag i Sverige sedan 29 år tillbaka – en dag som för övrigt är instiftad av Blomsterfrämjandet. Denna populära blomma finns i de flesta färger och skänker lite prakt i många hem under de där mörka vintermånaderna efter att julen städats ut.
– Jag tror att många ser tulpanen som ett vårtecken, de skänker lite hopp om vår och ljusare tider, säger Elin Wastesson på Ängens blommor i Söderköping där man har en hel del tulpaner framme och bakom glas.
Det är alltså en populär blomma och har så varit under lång tid – enligt de flesta källor infördes tulpansläktet till Europa på 1500-talet och på 1600-talet uppstod en stor handel av denna blomma med Holland som centrum. Men i dag är de flesta som säljs i svenska butiker svenskodlade: över 160 miljoner tulpaner odlas i Sverige per år av odlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr enligt Blomsterfrämjandet.
– De tulpaner vi har till försäljning här är svenskodlade och vi säljer en hel del just runt den här dagen, berättar Elin Wastesson som ger Folkbladet en snabb lektion i några av de populära sorterna:
– Det finns enkla, dubbla och franska, ja, det finns hur många sorter och färgkobinationer som helst. Tulpaner är väl också den enda blomma som man blandar så fritt med färger i buketterna.
Man kan se skillnaderna med blotta ögat även när de inte ännu slagit ut. De franska är lite "flikiga" och blir så i ännu högre grad när de slagit ut medan de dubbla blir stora och bulliga. Det som de flesta av oss identifierar som en alldeles vanlig tulpan är den enkla varianten. Men det finns så många som minst 6 000 olika tulpansorter i världen.
Men hur ska man då lyckas med sina tulpaner? För att de ska hålla så länge som möjligt (uppåt en vecka) bör man skära av stjälkarna runt en centimeter med en vass kniv – sedan ska de placeras i en vattenfylld vas där stjälkarna till en början bör få stöd för att de ska bli raka och fina.
Vattnet ska vara kallt – ljummet vatten gör att de slår ut snabbare och man kan för bästa resultat också ställa tulpanbuketten svalt under natten.