Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Berge hoppas på stabila priser

När Magnus Berge tog över bonderiet på Bleckstad Mellangård efter sin far 1985 så fanns det 40 000 mjölkbönder i Sverige. Idag har skaran krympt till 3000.

Samtal med korna. Mjölkkorna på Bleckstad Mellangård har stora ängder och skogar att traska runt i.

Samtal med korna. Mjölkkorna på Bleckstad Mellangård har stora ängder och skogar att traska runt i.

Foto: Widar Andersson

Bleckstad Mellangård2017-07-25 17:00

– Samtidigt har den producerade volymen mjölk gått ner med 30-40 procent så det är en dramatisk minskning vi talar om, sa Magnus Berge som tog emot Folkbladet i den sommarfagra trädgården där både hans farföräldrar och föräldrar tidigare har levt och arbetat.

Tillsammans med hustrun Annika har Magnus Berge ungefär 200 nötkreatur varav 80 stycken är mjölkkor. Korna levererar tillsammans cirka 2000 liter mjölk per dag under 10 månader per år. Mjölken står för den enskilt största delen av gårdens omsättning. Mjölkpriset - vad mejeriet betalar till bonden per liter/kilo mjölk - är därför avgörande för ekonomin.

(Priset i branschen sätts per kilo mjölk. Men eftersom ett kilo i stort är detsamma som en (1) liter så skriver vi liter för att göra det mer konkret för var och en.)

Förra sommaren träffade Folkbladet Magnus Berge och flera andra mjölkbönder i trakten. Då var mjölkpriset nere på 2, 30 kronor per liter. Krisstämningen var påtaglig den gången. Idag betalar mejeriet 3, 55 kronor i baspris. För de som likt Magnus Berge är ekobönder tillkommer ett påslag på 1, 10 kronor per liter.

– Med dagens prisnivåer är lönsamheten bättre. Men det krävs långa perioder med stabilt bra priser för att det ska påverka branschen i grunden, sa Magnus Berge till Folkbladet.

Berge har en lång bakgrund i politiken. Under 20 år satt han i kommunstyrelsen i Söderköping, varav 8 år som kommunalråd för Centerpartiet. Magnus Berge anser att det kommer att behövas en mer aktiv jordbrukspolitik för att ge rimliga förutsättningar för unga människor att våga ge sig in lantbruksnäringen som företagare.

– Kapitalkostnaderna är mycket höga. Många banker har fjärmat sig från kött- och mjölkföretagare som velat satsa och investera. Osäkerheten har bedömts vara för stor. På sikt kan vi få det som på vissa platser i Nordamerika där stora livsmedelskoncerner har köpt upp och finansierar sina "egna stall" av mjölk- och köttbönder, berättade Magnus Berge.

Mer att läsa: Bönderna tar smällarna.

Enligt Berge är det emellertid just självägande och lokalt förankrade bönder som håller landsbygden levande med god djurhållning med arbetstillfällen och som inte minst ser till att hålla uppe självförsörjningen på livsmedel på rimliga nivåer.

– Därför behövs en politik för mer stabila villkor för självägande bönder som gör att banker och andra aktörer på marknaden börjar tro på branschen igen, sa Magnus Berge.

Sonen Erik Berge är 17 år och läser på naturlinjen på Nyströmska inne i Söderköping. Under sommaren hjälper han till med mjölkningen och andra sysslor på gården. Han har ett stort intresse för lantbruk och kan nog tänka sig att arbeta i sektorn vad det lider. Enligt Erik är det dock för tidigt att börja fundera på om han därmed också ska bli den fjärde generationen Berge på Bleckstad Mellangård.

– Efter gymnasiet tänker jag mig att gå en grundkurs på Vreta naturbruksgymnasium och kanske gå vidare till Ultuna lantbruksuniversitet. Sedan får vi se, sa Erik Berge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om