Det var i februari som handläggarna inom ekonomiskt bistånd började arbeta efter nya riktlinjer, med målet att sänka kostnaderna med sex procent under 2020. Till dags dato har den procentsatsen uppnåtts med råge, då den ligger på 12,6 procent. Den främsta anledningen är att 400 hushåll tagit sig ur beroendet av ekonomiskt bistånd och numera är självförsörjande.
Men även om siffran ser bra ut, har många kritiska röster höjts. Under sommaren har Folkbladet kunnat berätta om människor som fått fyra månader på sig att hitta en lägenhet med lägre hyra, då de nya riktlinjerna ställer krav på personer med en "oskäligt hög boendekostnad". Personer vittnar om svårigheten att hitta lägenheter till de lägre kostnaderna som satts upp som riktlinjer.
Något som nu fått kommunen att göra en grundlig översyn över hur bostadsmarknaden egentligen ser ut.
– Jag och Lars Stjernkvist har bland annat träffat flera somaliska föreningar i stan som berättar om att det är svårt att få tag på de minsta lägenheterna. Vi gjorde då en snabb koll i datorn för att se hur det ser ut i dag och då insåg vi att det är svårt att hitta lägenheter till den här kostnaden. Därför är det viktigt att vi backar tillbaka och utvärderar, säger Senad Mutic (S), förste vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Han berättar att riktlinjerna för hyreskostnaden utgår från Hyresbostäders norm, exklusive studentbostäder och nyproduktion.
– Nu behöver vi undersöka de privata också, men det pekar på att det inte är rimligt att hitta lägenheter för de här summorna, säger Senad Mutic.
Betyder det att ni stoppar kravet på att hitta en billigare lägenhet för de berörda personerna?
– Inget är stoppat. Vi ser att individerna söker lägenhet, men att få dem är svårare. De får ett rådrum på fyra månader, och om de visar att de sökt men inte fått, så förlängs rådrummet. I oktober har två sådana perioder passerat och då vet vi också mer om hur det ser ut, säger Senad Mutic.
De nya riktlinjerna på ekonomiskt bistånd handlar också om att personers behov ska identifieras snabbare, så att de kanske inte ens blir i behov av ekonomiskt bistånd, utan kommer i exempelvis utbildning med en gång.
– De nya riktlinjerna möjliggör för handläggarna att möta och hjälpa avsevärt fler Norrköpingsbor än tidigare, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.