Han besöker samtliga fyra församlingar och eftersom Norrköpings pastorat är ett av de största i stiftet, pågår visitationen i hela två veckor – varav denna är den andra.
På dagordningen för veckans visitation finns bland annat samtal om kyrkans roll i sjukhus och på fängelser, om ledarskap i kyrkan och om konfirmation, samt besök på kyrkans samarbetspartner Arbetets museum. Veckan avslutas traditionsenligt med en visitationshögmässa och tal av biskopen i S:t Olai kyrka.
Att visitera församlingar är en av biskopens viktigaste uppgifter och ett tydligt uttryck för biskopens uppdrag att vara ett enhetens tecken. Syftet med visitationerna är att ge stöd, inspiration och uppmuntran till församlingarna men också att utöva tillsyn över kyrkans tro, lära och liv. Genom visitationerna får biskopen och stiftet en ökad insikt och delaktighet i församlingarnas liv och kan bättre svara upp mot de behov som finns. Visitationerna manifesterar att församlingarna är insatta i ett större sammanhang.
Visitationsarbetet består av tre olika faser som tillsammans sträcker sig över några månader.
Den första fasen är en genomlysning av församlingen utifrån olika perspektiv. Här samspelar medarbetare från stiftskansliet med berörda medarbetare i församlingen. Exempel på områden som blir genomlysta är församlingens barn- och ungdomsarbete, fastigheter, ekonomi och kyrkliga inventarier.
Den andra fasen är visitationens mest intensiva del, visitationsveckan. Då besöker biskop, kontraktspost och medarbetare från stiftskansliet församlingen och har möten och överläggningar med förtroendevalda, anställda och ideella medarbetare. Fokus är på den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, bedriva undervisning, och utöva diakoni och mission. Visitationsveckan avslutas alltid med en högmässa på söndagen.
Den tredje fasen i visitationsarbetet handlar om uppföljning. Här samråder stift och församling kring vilka frågor och områden som församlingen vill och behöver utveckla och arbeta vidare med utifrån vad visitationen gett.