Det är måndagsmorgon och fortfarande lite kyligt i luften även om solen börjar värma så smått. I Strömparken står Henrik Olsson och Jonas Karlsson från Huskvarna ekologi redo för att påbörja årets elfiske i lekbäcken. Till sin hjälp har de ett litet bensindrivet elverk samt en apparat som omvandlar till likström – detta leder via en sladd ut till en stav med en ring.
– Vi använder omkring 0,5 ampere, det beror lite på vattnets konduktivitet, och det innebär en spänning mellan 200 och 1000 volt, berättar Henrik Olsson som tillägger att en större fisk påverkas längre ifrån medan man måste vara närmare små fiskar vilka dock inte alls tar skada av strömmen.
Den som har beställt detta elfiske är Simon Karlsson, limnolog på tekniska kontoret i Norrköping.
– Vi gjorde ett provfiske i september 2014 där vi främst ville se om lekbäcken fungerat som lekplats för havsöring och eventuellt lax, säger Simon Karlsson.
– Det kunde konstateras att det hade skett lek redan första året eftersom vi då fick upp ett antal 0+, alltså yngel som fötts samma år.
Det som kanske är extra intressant denna gång är att se hur de som kläckts klarat sig.
– Det blir spännande att se om fisk som kläckts för ett år sedan har klarat en vinter och åter går upp i lekbäcken, berättar Simon Karlsson som förklarar upplägget:
– Vi elfiskar på tre platser med lite olika karaktärer, från lite mer strömmande vatten till lugnare. Sedan mäts och artbestäms fisken vi får upp.
Sagt och gjort: Henrik och Jonas drar igång elverket och ställer in amperestyrkan och så sätter de igång i en lite mer strömmande del av bäcken. Så börjar de håva in små havsöringsyngel som läggs i en hink. Efter en stund får de också en lite rejälare fisk, just en sådan ettårig Simon Karlsson är intresserad av.
– Nu är det intressant om den har fettfenan kvar. Alla havsöringar som sätts ut har man klippt bort fettfenan på men de som reproducerats naturligt här har den kvar.
När sedan Henrik Olsson och Jonas Karlsson mäter och artbestämmer får Simon svaret: jodå, den har fettfenan kvar, alltså är den kläckt i lekbäcken och verkar må alldeles ypperligt vilket även de mindre ser ut att göra.
– Underbart!, säger Simon Karlsson och frågar hur årets yngel mår.
– De är långa för sin ålder och verkar vara välgödda, den största år 11,2 centimeter och det är långt för en som är kläckt i år, bedömer Henrik Olsson.
Det var 2013 som lekbäcken och Strömparken kom till i sin nuvarande form – ett initiativ som väckt mycket positiv uppmärksamhet inte minst ur estetisk synvinkel. 2014 fick till exempel Johanna Grander och Ulrica Hedensjö (Tyréns arkitekter AB) Östergötlands arkitekturpris för utformningen av Strömparken och lekbäcken.
Troligen kommer man att fortsätta elfiska vartannat år i lekbäcken för att följa utvecklingen. Denna sortens fiske utförs också på flera andra håll i kommunen, bland annat i Pjältån.