Finspångs skarpa vildhjärna

En av de stora. Magnus Schenström är en av de som gjort och som gör betydelsefulla insatser i det nutida Finspång och för det framtida Finspång.

En av de stora. Magnus Schenström är en av de som gjort och som gör betydelsefulla insatser i det nutida Finspång och för det framtida Finspång.

Foto: Widar Andersson

Bildningen2017-03-03 12:00

Magnus Schenström möter mig nere på Bildningens entréplan. Vi har satt upp en lunchdate för att jag ska få en möjlighet att tanka av honom något av allt det stora och spännande som sker på Curt Nicolins gymnasium. Eller CNG som populärförkortningen lyder.

CNG är vad man skulle kunna kalla för en halvkriminell succé. Allt sedan starten 1996 - Magnus Schenström har varit med på hela resan - har skolan rört sig i det där allra mest spännande gränslandet mellan privat och offentligt. CNG är en friskola. Men ändå inte. Finspångs kommun är nämligen delägare i skolan tillsammans med de flesta av Finspångstraktens alla avancerade och globalt aktiva industriföretag. Sådana ägararrangemang gillar inte staten. Men staten har inte alltid rätt. Framgång föder också framgång. Vi talar här om ett av Sveriges absolut bästa och mest välrenommerade industritekniska gymnasier. Sådana bråkar man inte med hur som helst ens om man är staten. Skolan delar dessutom inte ut någon pengavinst till sina ägare. Vilket gör att de går under radarn även i det inflammerade bråket om vinsters förbannelser och förtjänster.

Curt Nicolin var en av 1900-talets största ingenjörer och företagsledare. 1945 sände Wallenbergarna ner honom till STAL - Svenska Turbinfabriks Aktiebolaget Ljungström - i Finspång där han skördade stora framgångar. På sin hemsida har CNG ett citat av Nicolin som passar klockrent in på såväl skolan som på Magnus Schenström:

”Om Sverige som industrination ska klara sig bra, behöver vi få fram en ny sorts vildhjärnor – industritekniker med förmåga att kombinera sina olika, djärva idéer om mekanik, datorer och miljö till nya humanitära lösningar.”

CNG: s vd Magnus Schenström är nog en av de där vildhjärnorna som Nicolin efterlyste. Auran runt honom spritter av varm humanism. Det tekniska får man liksom på köpet. Så känns det i alla fall när vi slår oss ner i skolans matsal bland hundratals elever, lärare och andra matgäster och börjar prata med varandra.

Magnus berättar med ingenjörisk uppskattning om Östgöta Kök som har hand om matsalen på Bildningen. Företaget har sitt produktionskök i Norrköping. Därifrån transporteras maten i smarta logistikkedjor ut till de egna restaurangerna och till de externa kunderna. Maten komponeras och lagas således vid endast ett tillfälle. På Bildningen - och på en rad andra slutkundsplatser - ser Östgöta Köks medarbetare sedan till att maten värms och serveras under attraktiva former.

"Östgöta Köks effektivitet gör att vi har råd att göra som man ska; se till så att hårt arbetande lärare och elever får bra och näringsrik mat i fin miljö", säger Magnus Schenström.

CNG är Finspångs främsta dragplåster på Norrköpingsbor. Skolan drar ensam dubbelt så många sökande elever från Norrköping som vad alla Norrköpings gymnasier lockar Finspångselever.

Varför är det så?

"Det viktigaste är nog att vi verkligen anstränger oss för att vara relevanta för ungdomarna. Idag finns så mycket som konkurrerar om deras kunskapsiver och utvecklingslust. Fastnar skolan i gamla former - vi gör så här för det har vi alltid gjort utan att starkt kunna argumentera för varför den gamla formen fortfarande är bäst - så blir vi bortvalda", säger Schenström.

I grunden handlar allt om människosynen.

"Du är kapabel. Du kan. Det är vad vi vill förmedla till varje människa som kommer till oss", säger Magnus Schenström och tar mig in i verkstaden, CNG: s hjärta.

Vi talar om AR - Förstärkt verklighet - och om hologram. Men det är en annan krönika. Kommer snart. Sista ordet för nu går till Magnus Schenström: "Tänk dig att du har en digital studiekamrat som alltid finns vid din sida!"

Finspång

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!