Dagens bild visar ett privattaget vykort från, jag gissar, tidigt 1920-tal. Någon person skrev på baksidan” Söderköping” och då får man väl tro att så är fallet. Denna vinterdag anordnades i alla fall en skidtävling någonstans i stadens omgivningar och man har också prydligt skrivit:” 1sta priset på 2 mil, fröken Björklund” och man får hoppas att ett fint pris delades ut till denna dam som säkert kämpade sig fram i spåret i kjol, ylletröja, hatt och stickade vantar. Undrar hur vallningen under träskidorna fungerade och hur tiden blev? Skidtävlingar hade pågått på många platser i Sverige sedan slutet av 1870-talet och den första tävlingen ägde rum sannolikt 1877, då i Sundsvall. Kvinnorna sågs tidigt ställa upp i dessa tävlingar och varför skulle man inte göra det, nu var det ju tillåtet att gå och rösta! Jag presenterar mig som utsänd av en lokal tidning och jag
ställer förstås den naturliga frågan:- Nå fröken Björklund, hur känns det? Med pondus i röst och ett självförtroende som lyser svarar denna skidans drottning:
”Det är väl bra, det var lite kallt om örsnibbarna och på sina ställen knappt några spår
att tala om, men en får vara nöjd; jag vann ju loppet!” Att grabbarna verkligen beundrar skidlöparen syns tydligt och vid prisutdelningen utbringas ett fyrfaldigt leve som också jag med glädje instämmer i. Och nästa helg var det tävling igen, då i Gusum: distriktsmästerskap. Och fröken Björklund skulle synas i spåren igen, kanske för ytterligare en seger. Heja, Heja!