Första onsdagen i varje månad var det marknadsdag i Söderköping och veckans bild tilldrager sig på tidigt 1900-tal. Platsen är Rådhustorget och här råder full verksamhet som synes! Glada rop hörs.
– Fint fläsk mä redige fettskiver!
– Kom å smake på fine körver utå fineste kvalité å redige priser!
Från Saluhallen ses ett salustånd med andra kött och fläskvaror: prinskorv, spickekorv, den så omtyckta köttkorven och korvkakan; den som skall avnjutas med krösamos förstås och pastejerna, jag bara säger: Pastejerna!
Jag har tagit plats bredvid fotografen som också på ett naturligt sätt tillhör stadsbilden vid sådana här tillfällen. Just Rådhustorget är platsen där matvarorna försäljes och här fylls snart torget med kullerstenarna av köplystna kunder från när och fjärran och förstås stadsfolk. Men vi ser folk ända ifrån Mogata, ja till och med skärgårdsfolk syns därnere vid Fiskartorget där fisken byter ägare. Från Tåby syns ett sällskap hitkomna med hästskjuts, barnen drömmer förstås; då som nu, om en strut med karameller. - Här var de polkagriser å praliner utå högste berömmelse! Och en tvåöring lämnas över till en flicka som snart ses lyckligt knaprande på dessa ljuvliga karameller, söta röda och vita. Dessa marknadsdagar ger också möjligheter att få träffa på folk som man kanske inte ser så ofta och trevliga små samtal hörs i gathörn och på hållgårdarna strax intill torget. Restauranger och caféer har full ruljans hela dagen och visst; en och annan påstruken syns, men den livligaste förpassas snart till finkan på Rådhuset. Och dagen blev snart till sen kväll och en av handlarna försöker att sälja det sista för dagen. - Ja har ett tjog körver kvar för dan, ge mä ett bra pris! Och snart packar man ihop och ännu en marknadsdag är till ända i vår stad. Jag drar mig så sakta hemåt med några isterband som skall avnjutas med stekt potatis till kvällen.