På detta vykort, postat den 27 juli 1909, ser vi en ganska stor skara herrar som samlats på verandan vid Söderköpings brunn. Det visar sig att på denna varma sommardag hålls fisketävling vid den näraliggande ån och efter en god middag inne på restaurangen kan det vara skönt att” sträcka lite på benen” som en av karlarna uttrycker sig. Sommartid hålls några gånger dessa fisketävlingar och vid min förfrågan om det dragits upp några firrar svarar den närmaste, vilsamt sittande på verandastaketet:
”Jovars, fast i dag blev det mest såna där nålbrev di kallert.”
”Brax alltså”, kontrar den välklädde och korpulente herrn strax bredvid.
Så uppstår en väldig diskussion huruvida brax är någon matfisk och här går sannerligen åsikterna åt olika håll.
”Jag säger då det att min Ottila hon kan då sannerligen laga till denna fisk på det mest förnämliga sätt”, uttrycker sig en herr Dahl hitrest med tåg från Kummelby.
”Men benen då?” undrar en av herrarna längre bort.
”Ja, dom får en lägge under bordet”, blir svaret som möts av ett hejdundrande skratt från församlingen.
Annars finns att fånga i Storåns vatten; lax, abborre, gös, mört samt en och annan ål som efter tillagning brukar nå de himmelska höjderna då det gäller smak och konsistens! Och det var snart dags att åter försöka finna lyckan i vattnet intill, ett anslag på anslagstavlan talar om att det är: Strängeligen förbjudet att beträda stadens gräsmattor och planteringar vid vite av lägst fem kronor. I samlad trupp på grusgången mot ån går en skara herrar för att ytterligare i några timmar försöka få den största fångsten och därmed vinna första priset: 10 kronor. Mycket pengar – på den tiden.