Idag besöker vi Löfstrands konditori, med tillhörande bageri, beläget vid Å-promenaden inte så långt ifrån Järnbron och fallet vid ån. Bagaren med personal har här ställt upp sig för fotografering, springschasen med kärran fick också vara med. Att bedriva bageri- och konditoriverksamhet är vid denna tid mycket vanligt i Söderköping och här talar vi om tidigt 1900-tal. Ett sätt att skapa inkomster, helt enkelt att överleva hårda tider i vårt land. ”Å läre sä å bake ä välan inte så besvärlit: jäst, mjöl, krydder å vätska; sen deg å gräddning, å vips de goeste limpbröd som skådes i dette land!” Bagaren är en humoristisk man,det hörs, och han är väldigt omtyckt bland kunderna i staden. Och inne på konditoriet ges den bästa servicen av de två servitriserna. Någon utbildning till bageriyrket var det inte tal om nej: ”en får exprimentere mä krydder å annat gött så blir det i regel bra”! Bagaren är väldigt stolt över sin bageriverksamhet, det både syns och hörs. Den ljuvligaste doften av nygräddat bröd känns i hela kvarteret och pojken med dragkärran har ett uppdrag: vetelängder till Brunnen och dessa levereras snabbt och effektivt på bara några minuters språngmarsch. Och fotot blev till ett privattaget vykort, i detta fall ett oskrivet sådant.
Det syns att bagaren är väldigt stolt
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!