Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den firade bonden: Har ni bintje?

Foto:

Bilder från förr2015-03-21 12:00

På detta vykort, skrivet och skickat den 17 augusti 1911, ser vi det ståtliga Stadshotellet i Söderköping. Kortet som samma dag dimper ner hos en fröken Thorstenson i Åsvittinge på Vikbolandet har följande budskap: Kära du! Tack för brevet med dess rara innehåll. Reser med tåget som går 8.30 från " Surn" och hem med sista tåget. Hälsningar Clara. Söderköping kallades i folkmun just för Surn på den tiden. Det hade visst att göra med stadens vattenrika omgivningar och namnet hade visst kommit till långt tillbaka i tiden. Men det var ju Stadshotellet som vi skulle prata om! Denna ståtliga byggnad byggs mellan åren 1909-1911 och byggnadsstilen blev en blandning av jugendlinjer, herrgårdtradition och utställningsarkitektur. I byggnaden fanns från 1918 det första systembolaget och senare drevs också bilhandel i byggnaden. Vårt stadshotell kom att fungera i över 75 år, här tog många handelsresande in för att besöka alla de olika affärerna som fanns på den tiden. Här hölls bröllopsfester och andra kalas, här dansades på lördagskvällarna till bra orkestrar. Maten höll bästa klass och hela hotellet hade som mest över 45 anställda; kockar, hovmästare, kallskänkor, serveringspersonal, diskare, städare m m samt även en ståtlig herre vid ingången som hälsade välkommen. En odalbonde från landsbygden bestämde sig för att här fira guldbröllop med sin hustru. Det var lite ovant och fint med han beställde kalvfilé. "Och vad önskas då det gäller potatis?" undrade kyparen. "Jaa, jo jag undrer, har ni bintje?", undrade den firande bonden.

Stadshotellet står kvar idag med lägenheter, men lägger man örat till tegelväggen kanske man kan höra ljud från en gången tid, prova får du se!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om