Redan på 1700-talet hade man lärt sig att kunna bevara is under sommarhalvåret, då börjar isskåp att tillverkas och färskvaror kan då bevaras i skydd av kyla. Under 1800-talet utvecklas isskåpen från enkla trälådor till finare möbler i ek eller mahogny där matvaror och drycker kan hållas kalla. 1925 startar i vårt land den industriella tillverkningen av hushållskylskåp då Elektrolux i Motala ses som föregångstillverkare. Men i Söderköpings omnejd kan man denna dag på tidigt 1920-tal se upptagningen av isblock, och det ser ut att vara i närheten av Mariehov.
Arbetet sköts av iskarlarna som vintertid har ett styvt jobb som med hjälp av stocksågarna här producerar isblock med rätt dimension. Dessa block transporteras sedan ner till staden, beställningar har gjorts från många hushåll till hotell och affärsverksamheter. En så kallad isdös finns i närheten av slussen där isen under lång tid kan bevaras; tack vare sågspån eller halm som på ett effektivt sätt bevarar isens struktur. Och på Stadshotellet eller Söderköpings brunn ses naturis som något väldigt fint till groggen eller varför inte punschen? Och snart ses den lilla lastbilen med dess last av is på Norrköpingsvägen för vidare färd mot staden. Och iskarlarna slipar sina sågar:” Det går liksom lite lättare då!”