Bilstöd är ett bidrag – distribuerat av Försäkringskassan – som ges till människor med funktionsnedsättningar som innebär svårigheter att förflytta sig och att åka med allmänna kommunikationsmedel. Förra året delades 286 miljoner kronor ut till totalt 2 600 personer i landet enligt Försäkringskassans statistik sammanställd av Nyhetsbyrån Siren.
– Bilstödet är till för att personer som till exempel har MS, och är väldigt begränsade i sin gångförmåga, ska ha en chans att delta i samhällslivet, säger Henrik Alenius, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.
I Östergötland handlar det om 116 personer som 2016 var berättigade till bilstöd och dessa fick 14,7 miljoner kronor under året – det innebär 127 000 kronor per mottagare. Det innebär att länet lägger sig på en fjärdeplats – toppar gör Västra Götaland med 475 mottagare som sammanlagt får drygt 48 miljoner kronor i bilstöd. Bilstödet är enligt Försäkringskassans riktlinjer till för att köpa eller anpassa ett fordon efter de behov som finns. Men reglerna runt bilstödet har precis gjorts om så nu gäller lite andra förutsättningar.
– Bilstödet har gått igenom en stor lagändring som gäller från januari 2017. Grundbidraget på 60.000 kronor har sänkts till 30.000, men vägs upp av ett nytt tilläggsbidrag som finns i tre delar. Syftet från lagstiftaren är att personer i behov av anpassning och ekonomiskt svaga personer ska få mer av stödet, säger Henrik Alenius, till Nyhetsbyrån Siren.