Det är mest i hela länet och på plats tio av Sveriges samtliga kommuner. I hela landet handlar det om drygt 91 miljoner kronor som pensionärer fått betala tillbaka. Detta, enligt statistik som Pensionsmyndigheten har tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren.
– Bostadstilläggen står för närmare 80 procent av de återkrav som vi har, säger Karl Magnus Nilsson, produktionsområdeschef på Pensionsmyndigheten.
Den främsta orsaken bakom återkraven är att en person inte har lämnat rätt uppgifter eller inte har anmält förändringar om till exempel boendekostnader, inkomster eller förmögenhet till Pensionsmyndigheten.
– Vi informerar på vår hemsida hur ändringar kan anmälas och även i det brev som alla får i samband med beslut om pension eller grundskydd, säger Karl Magnus Nilsson.
I Söderköping fick pensionärerna betala tillbaka sammanlagt 35 000 kronor och pensionärerna i Finspång 140 000 kronor. Från och med 1 januari 2019 ändrades reglerna om redovisning till Skatteverket. Pensionsmyndigheten ska nu redovisa hur mycket pension eller annan ersättning som utbetalats och hur stort skatteavdrag som gjorts för varje person varje månad. När skatteavdrag betalats in till Skatteverket kan Pensionsmyndigheten inte längre reglera skatteavdraget. De nya reglerna innebär att den som får ett återkrav ska betala tillbaka hela den felaktiga utbetalningen, bruttobeloppet, det vill säga den felaktiga utbetalningen plus den skatt som betalats in till Skatteverket.