Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Alla vi som jobbar med det här är väldigt upprörda"

"Alla vi som jobbar med det här är väldigt upprörda", säger Bertil Senestad, volontär vid Brottsofferjouren Östergötland.

"Det är näst intill kränkande, att låtsas som vi inte finns", säger Bertil Senestad, volontär för Brottsofferjouren Östergötland.

"Det är näst intill kränkande, att låtsas som vi inte finns", säger Bertil Senestad, volontär för Brottsofferjouren Östergötland.

Foto: Matz Glimhed

Bidrag2020-05-24 06:45

"Det är med stor bestörtning jag läser i Folkbladet att Brottsofferjouren i Östergötland, Sverige, helt blir utan bidrag från socialnämnden i Norrköping", skriver Bertil Senestad till Folkbladet.

Det efter att de tre oppositionspartierna V, M och SD blockerat förslaget att båda brottsofferjourerna skulle få bidrag, och i stället drev igenom att den äldsta brottsofferjouren i Norrköping fick hela bidraget från kommunen.

Bertil Senestad, med ett långt förflutet som tjänsteman inom socialtjänsten, har varit verksam som volontär sedan starten av Brottsofferjouren Östergötland, som drog igång sedan Brottsofferjouren Östra Östergötland lämnat riksorganisationen.

Han gör ingen värdering av den andra föreningen, utan menar att det finns plats för två brottsofferjourer. I dag är Brottsofferjouren Östergötland, kopplad till riksorganisationen, inne på sitt tredje verksamhetsår, och har 10-12 personer som tar joursamtal, ett ideellt arbete. Upptagningsområdet är från Valdemarsvik till Linköping.

Merparten av ärendena kommer från polisen, som fördelar ut ärendena på båda brottsofferjourerna.

– Vi tycker att vi gör en väldigt samhällsinriktad insats, helt frivilligt, utifrån civilsamhällets resurser, säger Senestad som tycker att det är häpnadsväckande att få läsa i tidningen att delar av politiken inte vet något om den nya organisationen.

Han kritiserar att oppositionspartierna inte bemödat sig om att ta reda på mer.

– Alla vi som jobbar med det här är väldigt upprörda över hur man från politiskt håll värdesätter vårt arbete, det är näst intill kränkande, att låtsas som vi inte finns, säger Senestad.

– Vi är förvånade över beslutet, vi är ledsna och besvikna, säger Kent Fernström, ordförande för Brottsofferjouren Östergötland.

Han berättar att de träffat socialkontoret den 15 april och lämnat in alla handlingar. Det självklara hade varit att nämnden återremitterat ärendet, om politikerna behövt mer information, säger han. 

Något som nämndens ordförande ville göra, men oppositionspartierna körde över honom.

Fernström har bjudit in socialnämnden till ett informationsmöte i Hemgården den 9 juni. Brottsofferjouren Östergötland har avtal med eller bidrag från Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Förra året hade man 700 ärenden.

– Vi kommer aldrig att överge våra brottsoffer, oavsett om de finns i Norrköping eller någon annanstans. Vi kommer att kämpa vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!