Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Framtiden för femöringarna

Femöresbron är borta och ska ersättas av en ny bro. Kvar ligger de brunnslocksstora femöringarna, en på varje sida av Strömmen.

Femöring. Brunnslock formgivet av Torkel Dahlstedt.

Femöring. Brunnslock formgivet av Torkel Dahlstedt.

Foto: Susanna Beskow Norgren

BESKED2018-02-14 12:00

En läsare hörde av sig till Folkbladet och var orolig för att de stora femöringarna i gjutjärn, som placerades där i slutet av 1980-talet, skulle tas bort.

– Det är ett kulturarv, sa läsaren, Bo Gustavsson, 85, som menar att de visar att det fanns något som hette Femöresbron.

Annica Hagström, gatuingenjör vid tekniska kontoret, har ett lugnande besked att komma med:

– Att de kommer att få vara kvar är helt klart, säger hon.

Brunnslocken är formgivna av bildkonstnären Torkel Dahlstedt och lanserades 1988 av bolaget Järn i Offentlig Miljö. De första locken tillverkades av Alvesta Gjuteri, och de två allra första locken placerades vid Femöresbron i Norrköping, enligt en avhandling vid Lunds universitet.

Medan brunnslocken i form av gamla femöringar i andra kommuner fungerar som lock över dagvattensystem är funktionen i Norrköping rent dekorativ, det finns ingen brunn under.

Enligt uppgift var det dåvarande stadsträdgårdsmästaren i Norrköping som såg till att de hamnade där, som ett roligt inslag.

En av femöringarna ligger vid brofästet på Kneippensidan och en vid Brostugans örtagård. Den senare femöringen flyttades en bit för att skydda den när det först var tänkt att bron skulle tas bort landvägen.

– Redan då gjorde vi allt för att förbereda för att de inte skulle bli förstörda. Vi värnar mycket om dem.

Femöresbron, som var i så dåligt skick att den inte gick att renovera, kom till 1901. Den fick sitt namn av att man fick betala fem öre för att gå över den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om