Det finns många vägar till Finspång. Nina Öbergs Finspångsresa började i Vetlanda där hon hade fått ett heltidsjobb som brandman. Hennes dåvarande pojkvän - de träffades på den tvååriga utbildningen "Skydd mot olyckor" utanför Stockholm - hade fått ett arbete som brandman i Finspång. Det unga paret bosatte sig i Mjölby och hade således ungefär lika långa pendlingsvägar till sina brandmannajobb. Det ena gav det andra. Via jobb som brandman och som handläggare på Arbetsförmedlingen i Norrköping och genom akademiska studier på distans landade Nina i augusti 2017 i ett arbete som beredskapssamordnare på Finspångs kommun. Hon och hennes två små barn bor sedan några år tillbaka i ett litet hus i Finspång.
Vi träffades i trängseln på Matpalatset i Finspång för att äta lunch och för att jag skulle få en chans att samtala med Nina Öberg om hennes liv och arbete. Maten smakade mycket bra.
"Men de har en del förbättringspotential när det gäller logistiken", sa Nina med en menande blick mot trängseln som uppstod där köerna vid en av restaurangernas salladsbord och kassa krockade med köerna av folk som ville ta sig in till någon av de andra restauranger som ingår i Matpalatset.
Jag citerar Ninas kommentar om lunchköerna eftersom den säger ganska mycket om hur Nina är och tänker. Hennes yrkes- och studiemässiga intresse - och kanske också personlighet? - har ett tydligt fokus på organisation och arbetsliv.
"Jag är nog en rätt så organiserad person som har förmåga att få in mycket aktiviteter på lite tid", sa Nina. Fast ibland blir det för mycket.
"Att arbeta heltid på Arbetsförmedlingen, ha två timmars pendelresor varje dag, studera en mängd kurser på halvtid, ha ett hus, vara ensamstående förälder på "halvtid" och vara aktiv i lokalpolitiken; det blev helt enkelt för mycket. Jag behövde banta ner; stuva om i mitt livs organisation", berättade hon.
Att jobba i Finspång där hon bor är en väsentlig bantning av spilltid. Studierna vid olika universitet som till exempel i Umeå är klara för stunden. Hon har studerat beteendevetenskap med pedagogik som huvudämne och har läst kurser i bland annat konflikthantering och ledarskap. Nina Öberg har nu en utbildning som motsvarar personalvetare.
"Jag kommer också att minska mitt politiska engagemang i Vänsterpartiet. Jag sitter i fullmäktige nu och har även ett uppdrag i partistyrelsen här i Finspång, sa Nina Öberg.
Hennes engagemang i beredskapsfrågorna hörs och känns under vårt samtal. Genom regeringsbeslut har kommunernas ansvar i Totalförsvaret så sakta börjat graderas upp igen.
"Man kan ju på ett sätt förstå den nedrustning som gjordes tidigare. Säkerhetsläget var helt annorlunda jämfört med idag. Nu får vi liksom börja om. Vilket i och för sig inte bara är dåligt. Det vi ska göra idag är ju inte bara en upprepning av vad som gjordes förut. Vi har till exempel stort fokus på IT - och elförsörjningsfrågor. Kommunen har ju ansvar för vård- och omsorgsverksamheter som behöver ha beredskap för att fungera i krislägen. I mitt arbete ingår också att utbilda och inspirera enskilda människor och ideella föreningar att ta ett större ansvar för sin egen beredskap att klara sig själva om elen slås ut några dagar", berättade Nina.
Hon har siktet inställt på april månad då det förhoppningsvis ska återbildas ett Krishanteringsråd i Finspång.
"Det börjar röra på sig så sakta", sa Nina.
Röra på sig från Finspång har hon dock inga planer på.
"Jag trivs väldigt bra. Samhörigheten och gemenskapen på en liten ort skapar en trygghet som jag verkligen uppskattar", sa Nina Öberg.